Градът на слънцето край Ангел войвода е така дълго търсеният

...
Градът на слънцето край Ангел войвода е така дълго търсеният
Коментари Харесай

Доц. д-р Здравко Димитров: Градът на слънцето край Ангел...

Градът на слънцето край Ангел челник е по този начин дълго търсеният Хелиополис. Това разгласи археологът доцент доктор Здравко Димитров, който от близо две години работи по разкопките в община Минерални бани. Той се срещна с кмета на общината Мюмюн Искендер, с цел да уточнят детайлностите и датите към бъдещата работа по обекта. Искендер увери доктор Здравко Димитров, че общината ще откри средства да финансира дейностите по разкопките и през тази година. Кметът добави, че общината чака да завоюва и план за създаване на инфраструктура до метода към обекта- асфалтов път и паркинг. До самия комплекс ще се стига по пътека, както е на Перперикон, изясни Мюмюн Искендер.

От Хелиополис има директна видимост към Перперикон, а оттова към Татул. Този факт го слага в главната скица на най-значимите антични светилища, тъй като това е бил главният принцип при построяването им, показа Здравко Димитров. Ние попаднахме на голямо тракийско светилище, скална гробница, скален олтар, скален часовник, към този момент единствен в България, шарапани, над 70 скални ниши, късноантична цитадела, раннохристиянска черква с гробове на първите свещеници, разяснява археологът. Който и да е от изброените обекти е задоволително забавен самичък по себе си, само че когато всичко това е събрано на едно място е безспорно, че става дума за магнетично място, което хилядолетия е привличало хората, сподели още Здравко Димитров.

Въпреки, че мястото край с. Ангел челник е известно още от 30-те години на предишния век, археологически изследвания в него стартират едвам през 2016 година Резултатите от работата на екипа, управителен от доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ), са такива, че още след първия археологически сезон Министерството на културата го афишира на монумент от национално значение. В охраняемата му зона са включени към 100 дка в най-северния завършек на рида Мечковец в Източните Родопи.

Това е най-големият и богат археологически обект в Хасковския край. На места солидната крепостна стена е непокътната с височина към 5 метра, което я прави в действителност внушителна. Обектът се намира на към километър от с. Ангел челник, община Минерални бани. В него има всичко от присъщите за този регион археологически обекти и най-близките му аналогии са с Татул, Глухите камъни и Перперикон. Тракийското светилище, което се простира на голяма повърхност, има всички типове изяви на тракийската просвета, успешно наречена от проф. Николай Овчаров “култура на скалните хора ” - от скални ниши до гробници, шарапани, олтар, скален часовник. Очаква се разкопките тази година да бъдат през месец септември, осведоми доцент доктор Здравко Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР