Град Враца се нареди на второ място в страната по

...
Град Враца се нареди на второ място в страната по
Коментари Харесай

Уж е в най-бедния регион в ЕС, но пък средната брутна работна заплата във Врачанско е 1822 лева

Град Враца се подреди на второ място в страната по междинна брутна работна заплата. Според оповестените от Националния статистически институт данни, тя е 1822 лв. за последните 3 месеца на 2022 година. Това изненада най-много жителите на града, оповестява NOVA, която е проверила на място до каква степен данните дават отговор на действителността.

Нито във Враца обаче, нито в останалите обитаеми места - Криводол, Козлодуй и Бяла Слатина има доста работещи, които да получават тези пари.

Някои врачани дефинират сходни изказвания за заплата от 1822 лева като: " Глупости ".

Маргарита Ангелова се възмущава, тъй като цитираната междинна брутна работна заплата за област Враца тя не би получила даже за 2 работни месеца. Затова й се постанова да бъде спестовна в харченето.

" Вземам 800 лв. заплата ", сподели тя и изясни, че първо заплаща сметките и след това какво остане.

Тя цялостен живот работи като стрелочник на гарата, само че не счита да сменя работата си. " 30 години в железниците и съм удовлетворена ", сподели Ангелова. Удовлетворява я, тъй като в нейния град Криводол няма доста работни места с високо възнаграждение. По думите й множеството хора получават минималната заплата. " Повече от 1000 лв. не вервам да вземат. А във Враца може и да има в заводите ", сподели Маргарита Ангелова.

В заводите хората в действителност получават по-високи хонорари и това в действителност е по този начин на всички места, където има индустрия. Заводите обаче са прекомерно малко. Срещаме Владимир пред рушаща се постройка на едно в миналото влиятелно дружество в Бяла Слатина. Смята, че това, което се е случило е неприятно за работещите хора и то освен тук.

Според Владимир Петров в страната доста фабрики се унищожиха. " Ето, аз съм от село Гложене. КЦХ " Мизия " беше доста прекрасен цех за хартия. Те напряко … Той е развалина. Все едно е война. Няма цех! Руина! А там са работили над 1000 души – 2300 или и 500 ", сподели Петров.

Малко хора във Врачанско получават над 1000 лв. месечно. Високата на числа междинна брутна заплата, съгласно специалистите, се получава от разликата в броя население и действително заетите. Във Врачанско при над 150 хиляди поданици работят единствено 56 хиляди. Същевременно на територията на региона е най-мощното дружество - АЕЦ " Козлодуй “ и компаниите със съпътстваща активност, където заплатите също са високи. В останалите сфери заплатите са под или към 1000 лв.. Има и доста хора, които нямат никакви приходи - като Цветелин, който работи почасово там, където има потребност от него.

" Работиме къде ни викат. Ние не вземаме никакви пари. Какви пари?! Минимални, детски, помощи, такива работи. Они не стигат единствено за децата, па мани към този момент за друго ", сподели Цветелин Игнатов.

Той нито може да си показа заплата от 1822 лв., нито счита, че може да му я дадат.

" Това са прекомерно доста дори ", счита той. Стрелочникът Маргарита си признава, че не би ги отказала.

" Ееее, в случай че пристигна това време да взимам такива пари, ще бъде идеално ", сподели Маргарита Ангелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР