Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой изрази загриженост от

...
Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой изрази загриженост от
Коментари Харесай

Анкара недоволна от напрежението в Егейско море


Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой изрази угриженост от забележките на гръцкия външен министър по отношение на гръцкото отношение към Турция.

Аксой сподели, че изказването на гръцкия министър Никос Кодзияс, което той направи по малкия екран на 16 февруари, в което той казаq че Гърция ще покаже "не спокойно поведение", е "тревожно" съгласно Турция, заяви в. „ Хюриет дейли нюз “.

Аксой напомни телефонния диалог във вторник сред министър-председателите на двете страни и сподели, че Турция акцентира упованието си от Гърция да предприеме нужните ограничения за понижаване на напрежението в Егейско море. Въпреки разликите сред двете страни, диалогът е бил извършен в позитивна атмосфера и са били разисквани ограничения за създаване на доверие, както и концентриране върху решенията на проблемите посредством разговор, добави той.

"В тази рамка още веднъж подчертаваме, че нашата страна поддържа премахването на ескалацията на напрежението в Егейско море", се споделя в изказването, и прибавя: "За страдание наподобява, че гръцкият външен министър е възприел метод, който не е кротичък, пресича линията и е надалеч от отговорността, изисквана от политическата му позиция. "

Аксой също по този начин прикани гръцкия министър да бъде рационален в сходство с общите стремежи на турския и гръцкия министър председатели по време на телефонното позвъняване.

Според гръцката организация AMNA турски патрулен катер се блъснал в катер на гръцката брегова защита край островите Кардак в югоизточната част на Егейско море на 12 февруари.

На 28 януари турската брегова защита блокира гръцкия министър на защитата Панос Каменмос и не му разреши да се приближи до турски острови в Егейско море.

Служителите на турската брегова насочиха предизвестие към Каменос, който се насочи към островите Кардак с десантна лодка, с цел да сложи там венец. След предизвестието гръцката лодка напусна териториалните води на Турция.

Дългогодишният спор сред Турция и Гърция по отношение на необитаемите острови в Егейско море докара двете страни на ръба на въоръжените спорове през 1996 година и до ново напрежение тази година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР