Говорителят на ЦИК Росица Матева се възмути от обвиненията, разпространени

...
Говорителят на ЦИК Росица Матева се възмути от обвиненията, разпространени
Коментари Харесай

ЦИК: Хартията за машините отговаря на изискванията

Говорителят на ЦИК Росица Матева се възмути от обвиняванията, публикувани ден преди вота, че комисията е била предизвестена за предстоящи проблеми с машинното гласоподаване поради хартията, с която е заредена техниката. Тя означи, че не счита за редно в деня преди избори да се вършат мнения от изпълнителя, на който е предоставено машинното гласоподаване, " с ясното схващане, че са такива условията ".

Матева акцентира, че към този момент неведнъж е обяснявала, че ЦИК е направила проучване на хартията, предоставена от печатницата на Българска народна банка и от тази, предоставяна от " Сиела Норма " на предишни избори. Изследваният са правени в Института по целулоза и хартия и лаборатория на ХТМУ в София. Имаме резултат и от печатницата на Българска народна банка и изводите на всички са, че двете хартии са идентични и дават отговор на условията на производителя " Смартматик ", акцентира Матева.

След като печатницата на Българска народна банка е била избрана като снабдител на хартията, още през януари й е изпратена информация за условията на " Смартматик ". От печатницата още тогава, а и през април и лятото обяснили, че в България не се намира машина, която да разлолва на шпула от половин инч. " Т.е. печатницата, която е избрана за реализатор в Изборния кодекс и ЦИК не може да промени това, не може да достави хартия, разролена на шпула от половин инч. Такава машина е поръчана да се създаде и достави, само че за това би трябвало време ", изясни представителят на комисията.

Тя добави, че още през юни се е знаело, че за локалните избори такава машина няма да има. Затова били извършени проби на шпула от 1 инч. Такава хартия за проби са получили трите институции, които сертифицират процеса - Министерството на електронното ръководство и институтите по метрология и стандартизация. Те считат, че и с такава шпула хартията дава отговор на условията, акцентира Матева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР