Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян осъди

...
Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян осъди
Коментари Харесай

Китай реагира остро на продажбата на оръжия на Тайван от САЩ

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян осъди утвърдената продажба на оръжия за 100 милиона $ от Съединени американски щати на Тайван, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Стъпката на Вашингтон "сериозно подкопава суверенитета и ползите на Китай в региона на сигурността, както и връзките сред Китай и Съединени американски щати като цяло и мира и стабилността в Тайванския пролив ", сподели той.

Подчертавайки правилото за обединен Китай и трите взаимни официални съобщения сред Китай и Съединени американски щати по въпроса, Чжао прикани Вашингтон "незабавно да анулира гореспоменатия проект за продажба на оръжие, да спре да продава оръжие на Тайван и да приключи военните си контакти с Тайван ".

Реакцията на Пекин е по отношение на утвърдената от Вашингтон продажба на оръжия на Тайван на стойност 100 милиона $. Става дума за подкрепяне построяването на системите за противоракетна защита на острова, което провокира острата реакция на Китай.

Вчера Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността удостовери продажбата в изказване и сподели, че тя ще спомогне за възстановяване на сигурността на Тайпе и за поддържането на политическата непоклатимост, военния баланс и напредъка в района.

Днес министерството на националната защита на Тайван изрази признателност за утвърждението на договорката от страна на Съединени американски щати.

Напоследък напрежението сред Китай и Тайван набъбна, частично заради зачестилите навлизания на китайски изтребители в тайванската зона за идентификация на противовъздушната защита.

Китай е изправен пред ответна реакция поради дейностите си по отношение на Тайван, в Хонконг и поради вътрешни нарушавания на правата на индивида.

Съединени американски щати са измежду страните, които не изпратиха публични представители в Китай за зимните олимпийски игри в Пекин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР