Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в

...
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в
Коментари Харесай

САЩ отмениха оръжейното ембарго за Кипър

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели в изказване, че държавният секретар Антъни Блинкен е определил, че Кипър дава отговор на изискванията, за да се разреши " експорт, реекспорт и прехвърляния на продукти за защита... за фискалната 2023 година ", оповестява ABC News.

Съединени американски щати ще правят оценка годишно дали Кипър извършва изискванията за повдигане на ембаргото , в това число използване на разпореждания против прането на пари и отвод за достъп на съветски военни кораби до пристанища за зареждане с гориво и техническо обслужване.
 Безпокойство в Кипър поради антируските наказания и вероятно участие в НАТО
Безпокойство в Кипър поради антируските наказания и вероятно участие в НАТО

Никозия е наясно, че Турция няма да я допусне в Алианса

Кипър забрани на съветски военни кораби да употребяват неговите пристанища при започване на март след нахлуването в Украйна .

Условията са залегнали в Закона за партньорство в региона на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие, който Конгресът на Съединени американски щати одобри през 2019 година Законът акцентира поддръжката на Съединени американски щати за по-тесни връзки сред Гърция, Кипър и Израел въз основа на неотдавна открити залежи на газ в морето.
 Кипър откри огромно газово находище
Кипър откри огромно газово находище

Страната се надява да доставя газ до Европа през 2027 година

Съединени американски щати вкараха ембаргото през 1987 година, с цел да попречат на евентуална конкуренция във въоръжаването да навреди на мирните договаряния с отделилите се кипърски турци от средиземноморската островна страна. Кипър беше разграничен през 1974 година, когато Турция нахлу след прелом, целящ обединяване с Гърция.

Тъй като Кипър нямаше достъп до американски оръжия, държавното управление му се обърна към Русия, с цел да закупи ударни хеликоптери Ми-35, танкове Т-80 и зенитно-ракетни системи " Тор " -М1.

В събота Кипър приветства цялостното повдигане на оръжейното ембарго на Съединени американски щати за етнически разграничената островна нация като крайъгълен камък, потвърждаващ все по-тесните двустранни връзки, които служат за подсилване на стабилността в бурния източносредиземноморски район.

Президентът Никос Анастасиадис изрече в " Туитър " своята признателност към ръководителя на комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати, демократа от Ню Джърси, Робърт Менендес, за помощта за повдигане на ембаргото.

Турция, която разполага с повече от 35 000 бойци в северната част на острова, осъди решението . Министерството на външните работи на Турция прикани Съединени американски щати да го премислят, като предизвести, че този ход ще навреди на напъните за спокойно съглашение за Кипър, ще докара до конкуренция във въоръжаването на острова и ще подкопае районната непоклатимост.
 Съединени американски щати притискат Кипър да не транспортира съветски нефт по море
Съединени американски щати притискат Кипър да не транспортира съветски нефт по море

Натиск върху Кремъл
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР