Говорителят и зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов заяви пред Bulgaria

...
Говорителят и зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов заяви пред Bulgaria
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Обслужването на машините в изборния ден се извършва от повече от 2000 техници

Говорителят и зам.-председател на ЦИК Цветозар Томов съобщи пред Bulgaria on AIR, че в случай че има проблем с устройството в изборния ден, член на ЦИК би трябвало да извика техническо лице, което дава отговор за машината.

" Обслужването на машините в изборния ден се прави от повече от 2000 техници. За всяка секция има виновен механик, в това число и за секциите отвън страната, в които има машини. Това е ангажимент на " Сиела Норма ", която подписа контракт с ЦИК за поемането на главните логистични функционалности за организация на машинното гласоподаване. Ние имаме ангажимент да направляваме процеса и да следим той да бъде в сходство с решенията на ЦИК. До 17 септември гласоподавателите, които желаят да гласоподават по сегашен адрес, би трябвало да подадат заявки ", сподели Цветозар Томов. И добави, че в секциите, където има по-малко от 300 гласоподаватели, ще гласуваме с хартиена бюлетина.

" Първото нещо, което би трябвало да създадем, когато желаеме да гласуваме, е член на ЦИК да ни даде смарткарта, с която може да бъде задействано устройството за гласоподаване. След като гласоподавателят гласоподава, то идващият гласоподавател би трябвало да получи някоя от другите карти, които са разполагаем. Те са общо три. Това е за да се избегнат злоупотреби ", съобщи Томов.

След като гласоподавателят е получил смарткартата, би трябвало да я сложи в слота за четене на устройството.

" Картата не трябва да влиза до дъно. Вляво имаме екран, в който са квадратчетата с номерата на политическите партии, както и надписите с имената. Отдясно имаме кръгчета с трицифрени номера, където гласоподавателят може да избере преференция. Извън страната няма преференции. След това имаме две благоприятни условия - обзор или прекосяване на последваща страница. След като към този момент сме се уверили, че по този метод желаеме да гласуваме, се натиска " гласоподаване " и излиза квитанция, която би трябвало да сгънем, с цел да не се вижда ", изясни представителят и зам.председател на ЦИК.

По думите, при организацията на избори постоянно би трябвало да работиш по този начин, да можеш да забележиш в точния момент подводните камъни. Томов добави, че към този момент подготовката на изборите върви обикновено, дори се движат ден-два напред. Има и подадени относително малко тъжби.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР