Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова поиска от приятелите,

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова поиска от приятелите,
Коментари Харесай

Мария Захарова забрави, че Русия подкрепяше санкциите против СФРЮ и СР Югославия, припомня сръбският вестник Данас

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова изиска от приятелите, които " Русия постоянно е подкрепяла ", да имат същия метод по отношение на нея, само че подцени обстоятелството, че през 90-те години Руската федерация неведнъж поддържа в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации глобите срещу Югославия, напомня белградският вестник " Данас ".

Отказът на Сърбия да поддържа глобите против Русия, които Европейски Съюз и Съединени американски щати одобриха в няколко пакета след нападението на Русия против Украйна, е един от най-важните политически въпроси, които слагат на тестване и процеса на присъединение на Сърбия към Европейски Съюз, отбелязва вестникът.

Санкциите бяха и един от основните въпроси на неотдавнашната предизборна акция и част от към този момент парламентарно показаните партии, на първо място Социалистическата партия на Сърбия, както и десните Демократическа партия на Сърбия, Двери и Заветници остро се опълчват на глобите, акцентирайки, че Русия постоянно е била бранител на Сърбия.

Безспорно е, че Руската федерация неведнъж осъждаше бомбардирането на СР Югославия, за последно през 2019 година във връзка 20-ата годишнина от бомбардировките на НАТО над СР Югославия.

По време на войните на територията на някогашна Югославия и СР Югославия през последното десетилетие на 20 век Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри над 150 резолюции във връзка разпадането на СФРЮ и войните, а десетина резолюции предвиждаха наказателни ограничения срещу тогавашна СР Югославия.

Всички резолюции бяха одобрявани най-вече единомислещо, а като непрекъснат член на Съвета за сигурност Русия в нито един от тези случаи не употребява правото на несъгласие и не предотврати въвеждането на наказания, напомня " Данас ".

Москва употребява правото си на несъгласие единствено през декември 1994 година, когато предотврати приемането на резолюция, с която, заради тежката филантропична обстановка в региона на Бихач, изиска прецизен надзор на границите на СР Югославия с Хърватия и Босна и Херцеговина, и няколко пъти се въздържа при гласоподаване.

Мария Захарова съобщи наскоро, че Русия разчита на поредна позиция на Сърбия по отношение на Русия в границите на интернационалните организации. Отбелязваме изказванията на сръбски политици за натиска, оказван върху тях. Отбелязваме и изказванията на сръбската страна, че Русия им е другар. Може би имаме разнообразни визии за другарството. Ние постоянно поддържаме приятелите си в сложни моменти, сподели тя.

Сърбия гласоподава за отстраняването на Русия от Съвета по правата на индивида в Организация на обединените нации, само че не поддържа въвеждането на наказания против Москва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР