Говоримият и писменият български език да бъде облечен в правила

...
Говоримият и писменият български език да бъде облечен в правила
Коментари Харесай

Потомците на Иван Богоров поискаха закон за българския език

Говоримият и писменият български език да бъде облечен в правила посредством закон. В него да е обезпечено, че фирмените надписи по търговски обекти ще са написани на нашия роден език, да бъде лимитирано потреблението на чуждици при съществуването на задоволително изразителни български думи. Около това искане се сплотиха десетки карловци по време на церемонията за връчване на премията за непорочност на българския език „ Д-р Иван Богоров ” преди броени дни. Още същата вечер те пуснаха подписка, адресирана до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

" Денят на националните будители и връчването на първата национална премия за непорочност на българския език на името на доктор Иван Богоров от Карлово е мотив да се обърнем към вас и към всички народни представители с гледище най-сетне българското Народно заседание да одобри Закон за българския език, тъй като пустословието и чуждопоклонничеството не възпитават в национализъм, в почитание и шерване на духовните полезности, не построяват горди българи ", се споделя в текста.

Приветствам тази самодейност, сподели уважаваната дългогодишна учителка по български език и литература Парашкева Чавдарова. Пример може да ни бъде Франция, уточни тя. През 40-те години, когато хитлеристка Германия нахлува във Франция, в родината на Балзак одобряват закон за френския език, напомни Чавдарова.

Ако преди време е бил задоволителен един Богоров, в този момент ни трябват най-малко 100, напомни думите на Иван Вазов първият притежател на премията за чистотата на българския език - писателят Светослав Цветков.

Подписката още не е завършила. Тя ще бъде отворена до края на месеца, след което ще бъде връчена на Цвета Караянчева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР