Говорихме и за ситуацията в Косово и аз повторих, за

...
Говорихме и за ситуацията в Косово и аз повторих, за
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия няма да подкрепи членство на Косово в ООН

" Говорихме и за обстановката в Косово и аз повторих, с цел да няма неизясненост, позицията на Сърбия, че Сърбия ще извърши обещаното, само че няма да поддържа участието на Косово в Организация на обединените нации и профилираните организации и институциите на Организация на обединените нации. За това ясно осведомих всички участници в договарянията и другата страна - Борел, Лайчак, Шолц, Макрон и Блинкън и всички по света, с които разговаряхме ", посочи Александър Вучич, представен от Българска телеграфна агенция.

" Нещата вървят по този начин - през днешния ден се навършват 10 години от Брюкселското съглашение. Вие сформирате Съюз на сръбските общини със основни пълномощия, а когато извършите това, Сърбия ще извърши своята част от работата. Но в това няма игра, вие би трябвало да го извършите и едвам когато го извършите, тогава ние ще осъществим своята част ", ​​посочи Вучич.

Може би в символ на благосклонност ще създадем нещо едностранно, съобщи Вучич, само че това няма нищо общо със задължението на Прищина да извърши изцяло контрактуваното, акцентира той.

Министърът на външните работи на Кралство Швеция Тобиас Билстрьом съобщи, че е разискал с президента Вучич, наред с други неща, нормализирането на връзките сред Белград и Прищина и акцентира, че Европейският съюз чака всички клаузи на съглашението, реализирано в Охрид, да се осъществят.

На конференция след срещата с Вучич Билстрьом сподели, че Сърбия принадлежи към Европейски Съюз, който е и най-големият търговски сътрудник на страната и че няма други други възможности с изключение на европейския път.

" Шведското председателство държи Западните Балкани високо в дневния ред, Сърбия е първата при визитите в тези страни. Руската инвазия в Украйна фундаментално промени сигурността на Европа и чакам нашите сътрудници да се синхронизират с нас. Страните в района са основни сътрудници в напъните за поддържане на постоянна Европа ", съобщи Билстрьом.

Той уточни, че визитата му е отражение на мощните връзки сред Сърбия и Швеция и напомни, че към 130 000 сръбски жители работят в тази страна, а към 10 000 жители са наети в шведски компании в Сърбия.

Той добави, че е разискал и настоящите промени и проблеми с Вучич, върховенството на закона, свободата на медиите.

" Важно е Сърбия да се синхронизира изцяло с Европейски Съюз ", акцентира Билстрьом.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР