Готвената дългосрочна забрана за улов на бяла мида изкара днес

...
Готвената дългосрочна забрана за улов на бяла мида изкара днес
Коментари Харесай

Рибари протестираха пред ИАРА заради забрана за улова на мида

Готвената дълготрайна възбрана за улов на бяла мида изкара през днешния ден риболовци и предприемачи от сектора на митинг. Над 100 души се събраха пред постройката на ИАРА в Бургас. Според тях, рестриикциите, които се готвят с проектозаповед на министъра на земеделието и храните, са немислими и ще доведат до загуба редица компании и заети в бранша хора.

От асоциацията БГ ФИШ подчертаха, че също са предложили възбрана за улова на бяла мида – два пъти годишно, по 30 дни, в интервалите на пролетното и есенното размножаване. Тази мида не е предпазен тип у нас, само че са нужни регулации за добива й, уточни Йордан Господинов, ръководител на асоциацията. Трябва да се забрани улова на дребните миди, разясни той.

Сред настояванията на протестиращите е и смяна в Закона за рибарстото и аквакултурите, които да регламентират уреди за улов на дънни жители, които са позволени в Европейски Съюз.

Рибарите упорстват и когато се изготвят режимите за зоните в Натура 2000, да се съветват с тях, тъй като има опасения, че тук-там напълно ще бъде неразрешен уловът.

Протестиращите обявиха, че са подготвени да блокират пътища, в случай че настояванията им не бъдат признати. С тях се срещна и началника на ИАРА, Галин Николов, който съобщи поддръжка, само че разясни, че заповедта е на министерството и, в случай че влезе в действие, той е задължен да се съобрази с нея.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР