„Гоце Делчев се е определял като българин и това е

...
„Гоце Делчев се е определял като българин и това е
Коментари Харесай

Пендаровски призна Делчев за българин, Заев призова да търсим обединение в миналото

„ Гоце Делчев се е определял като българин и това е неоспорим исторически факт”. Това съобщи северномакедонският македонският президент Стево Пендаровски в изявление за македонската телевизия „ Алсат М”, което ще бъде излъчено довечера.

„ Има два неоспорими исторически обстоятелството и това би трябвало да бъде като компромисен вид за личността и делото на огромния бунтовник, който сътвори напрежение в връзките сред Скопие и София и който заплашва да сътвори още веднъж нови несъгласия сред двете държави”, споделя Пендаровски, съобщи БГНЕС.



В изявлението пред телевизия „ Алсат М “, той съобщи, че исторически безспорен е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в това време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.

Президентът Пендаровски дефинира и формулировката, към която, съгласно него би трябвало да се сплоти комисията:

„ Гоце Делчев се е борел за автономност на Македония, за самостоятелна страна, та даже в края на живота си прави наследство неговите кости да почиват в самостоятелна македонска страна. С една дума както споделят някои политици: истината и единствено истината - по този начин да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска страна. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не сътворяваме проблеми там, където не би трябвало да има”.

„ Ние като страна не може да преглътнем тезата, че през 1944 година сме се събудили една заран като македонци. Дайте оттук насетне да беседваме, тъй като този политически метод няма да ни докара до на никое място “, добави още Пендаровски.

Междувременно северномакедонският министър председател прикани на фейсбук страницата си за самообладание към Съвместната комисия, която би трябвало да ртеши противоречивите исторически въпроси сред Скопие и София. Според него предишното би трябвало да ни сплотява, а не да ни разделя.



„ С България подписахме Договор за другарство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти от предишното, които би трябвало да ни сплотяват, а не да ни разделят”, написа македонският министър председател Зоран Заев на формалната си страница във „ Фейсбук”.

„ Опитът от историческите комисии по света и в Европа потвърждават, че съдействието желае време, труд, самообладание, почитание един към различен и огромна взаимна отдаденост. Но на първо място е нужна обща концепция да вървим напред”, съобщи Заев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР