Готови са финалните резултати от проучването на хранителното поведение на

...
Готови са финалните резултати от проучването на хранителното поведение на
Коментари Харесай

Фотокапани показаха как се храни малкият креслив орел

Готови са финалните резултати от изследването на хранителното държание на дребния писклив орел, което се организира в интервала 2019–2022 година То се реализира посредством сложени фотокапани в осем гнезда на типа в предпазени зони „ Западна Странджа “, „ Сакар “, „ Емине “ и „ Суха река “.

Направени са общо 141 985 фотоси. Резултатите от изследването демонстрират, че доставянето на храна за новоизлюпеното малко се прави главно от мъжката птица. С времето потребността от храна се усилва, като все по-активно стартира да се включва с набирането й и женската. През осмата седмица от развиването на младата птица, когато тя е достигнала съвсем цялостното си развиване, се регистрира мощно нарастване на междинните за ден доставки на храна. Най-много са храненията дневно през втората седмица от излюпването на дребното, а минимум – през последната седмица.

Сред най-честите жертви са дребните бозайници като полевките, както и гущерите. Те съставляват 2/3 от храната на дребния писклив орел. В менюто на типа попадат също разнообразни типове дребни гръбначни животни.

Проучванията с фотокапани са неинвазивен метод за наблюдаване на популациите на дивите животни. Въпреки че най-често се употребяват за проучване на междинни и огромни типове бозайници, посредством тях може да се добива информация и за някои едва проучени типове птици.

Чрез фотокапаните се заобикаля безпокойството за орлите. Те са снабдени със датчици за придвижване и снимат птиците пред тях. Фотокапаните се слагат в гнездата на задоволително разстояние 0,5–5 m (обикновено 1,5–3 m) от гнездото в последните дни на март, преди идването на двойките, с цел да може да се следи държанието им. Те разкриват забавни обстоятелства за главните етапи на размножаване при дребния писклив орел, в това число идване след миграция, мътене и развъждане на потомството.

Дейността се извършва в границите на проект ,  финансиран от стратегия LIFE на Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР