Готови ли са училищата за преминаване в изцяло онлайн среда

...
Готови ли са училищата за преминаване в изцяло онлайн среда
Коментари Харесай

Д-р Росица Врабевска: Това, което ни отличава от другите частни училища, е нашият екип

Готови ли са учебните заведения за прекосяване в напълно онлайн среда на образование? Какви са провокациите пред учители, родители и възпитаници в сегашната обстановка? Какви са преимуществата на частните учебни заведения? На тези въпроси пред Actualno.com дава отговор доктор Росица Врабевска, шеф на ЧСУ “Цар Симеон Велики ”. В последните 20 години тя се занимава с научноизследователска активност в региона на фармакологията. Завършила е медицина в МУ Пловдив, специализирала фармакология в Massachusetts College of Pharmacy, Бостън, Съединени американски щати. Също по този начин, тя е Медицински Директор на „ Comac Medical “ и член на Консултативния съвет на Фондация „ Българска Памет “.
Д-р Врабевска, в комплицираната обстановка, в която се намираме сега, един от най-големите пострадали е сферата на образованието. Как се оправя учебно заведение “Цар Симеон Велики ” с новата нормалност?
Ние вършим всичко допустимо децата да не са пострадали, да съхраним естественото им детство, доколкото това е допустимо. Започнахме с измененията в учебната организация още от 1-ви септември, с цел да имат време децата да свикнат. Целта ни беше измененията да са ефикасни, само че да не водят до стрес. Обозначихме местата за отдих - за всеки клас има обособена площадка за игра. Храненето в столовата се провежда малко по-различно и на смени. Децата се научиха да почистват и дезинфекцират работното място и ръцете си, да съблюдават отдалеченост и така нататък При огромните възпитаници от прогимназия и гимназия е малко по-лесно от логистична позиция, тъй като те всички учат през приложенията на Гугъл и G Suite и обстоятелството, че не сменят класните стаи не им се отрази. Т.е. връзката и ученето в електронна среда е всекидневие за тях даже в присъствената форма. Остава, обаче, казусът с другарствата и живото другарство. Подкрепата на психолозите, учителите и родителите ще бъде основна в идващите няколко месеца.
Какви са измененията, които ви се наложи да извършите в просветителния развой в учебното заведение?
Нашето учебно заведение работи напълно с G Suite към този момент трета година. Нямаме никакъв проблем с преподаване 1:1, т.е. във виртуална класна стая. Дневният режим от присъствената форма се резервира и в отдалечения вид, с тази разлика, че поправяме продължителността на образователния час, с цел да не товарим децата със стоене пред екрана. Залагаме на плановата активност и функционалната просветеност, на които акцентираме по време на електронното образование. Например, учениците от 8-ми и 9-ти клас са разграничени на тимове и всеки от тях би трябвало да приготви проект и да реализира акция на британски език за събиране на средства за дадена идея (напр. подслон за животни) и след това да показа резултатите пред учебната общественост. И други сходни планове, четене, изобразяване, както и основаване на коледно въодушевление.

Онлайн образованието е тестване за най-малките възпитаници и техните родители. Как се оправя ЧСУ “Цар Симеон Велики ” с тази обстановка?
По време на изключителното състояние напролет се справихме доста добре - организационно, часовете се организираха по стратегия, материалът се взе по проект. Резултатите от изходните равнища в края на образователната година и входните равнища, при започване на тази година бяха много близки.
Отбелязахме патронния празник на учебното заведение 11-ти май, както и 24-ти май виртуално, с доста училищен видеа.
Но дребните деца пострадаха доста от изолацията, от неналичието на задоволително придвижване, на другарствата и игрите.
Ние следим мнението на родителите, постоянно изпращаме анкети и проучваме резултатите. Съобразяваме се оптимално с техните рекомендации.
Много се приказва за обстановката в учебните заведения. Вие управлявате и две детски градини - какви са компликациите там?
При нас обстановката е много спокойна. Вложихме доста средства и ежедневни старания за предварителна защита и ранно разкриване на вируса, на разчистване и стерилизация (вкл. UV лампи, антигенни проби за екипа и т.н.). Получаваме изключителна поддръжка от родителите. В началото на образователната година имаше компликации, свързани със самото привикване с новите правила, само че в границите на 1-2 седмици, нещата се канализираха.
Преди дни успяхте да организирате събитие по засаждане на дръвчета в с. Иваняне, като парите за него са събрани на миналогодишния коледен базар на учениците.Трудно ли се намира мотивация за такива начинания в такова време?
Да, тази самодейност стартира предходната година като коледна идея. Децата направиха коледен базар, на който продаваха сувенири, направени от тях. Събраха малко над 2000 лева и ги подариха на Gorata.bg. И защото не можахме да засадим дръвчетата напролет, го направихме в този момент. През цялото време имахме цялостна поддръжка от нашите родители - от присъединяване в базара до самото засаждане. Също по този начин, поддържаха ни и сътрудници. Много сме признателни на Община Банкя и Кметство Иваняне и по-специално на госпожа Евелина Янкова, кмет на селото. За страдание, поради епидемиологичната конюнктура се наложи да ограничим присъстващите до под 30 индивида. Затова госпожа Янкова се ангажира и провежда в допълнение засаждане на останалите дървета малко по-късно. Надяваме се, че паркът на село Иваняне ще бъде доста по-красив с тези нови 40 липи.
Планирате ли да подкрепите нова идея?
Да, несъмнено. Следващата ни идея са бездомните кучета и по-конкретно приютът ARS - Animal Rescue Sofia. Планирахме да стартираме акцията с отбелязване на Деня на домашния любим, 30 ноември, като посетим приюта с децата и помогнем на работещите там. За страдание, още веднъж епидемиологичната конюнктура в страната не разрешава това да се случи. Най-вероятно ще отменим и коледния базар. Но сигурно ще наваксаме през пролетта и ще работим за идеята, когато това е допустимо да стане онлайн.
Наскоро обявихте банкет на възпитаници за идната образователна година - 2021/2022 година С какво ЧСУ “Цар Симеон Велики ” се разграничава от другите частни учебни заведения?
Да, несъмнено, приемът за идната образователна година е отворен. В прогимназия за 5-ти клас ще имаме две профилирани паралелки - по предприемачество и по естествени науки. Нашите авторски стратегии са създадени от водещи експерти, академични преподаватели, както и от хора, които имат опит в чужбина. Базирани са на ПБО - проектно- и проблемно-базирано образование, потребление на G Suite и приложения на Гугъл. Ние към този момент втора година апробираме тези стратегии, работим по европейски планове с сътрудници. Затова успяхме да защитим тяхната иновативност и да потвърдим успеваемостта им. Сигурни сме, че сполучливо ще градим млади гении в тези области.
Това, което ни отличава от другите учебни заведения е нашият екип. Родителите ревизират децата си на персони с одобрени качества и личностни качества. Всеки преподавател при нас е определен, тъй като е припознал нашите полезности и правила и е минал през наблюдаване и дълготрайно образование. Контролна активност, менторство, коучинг и поддръжка са методите да стиковаме екипа и да осигурим високо равнище на преподаване и грижа за децата.
И може би сме едно от дребното учебни заведения, в което учениците постоянно правят оценка учителите си. Използваме анкетата “7с ” - интернационално приета и валидирана анкета за качествата на учителя да поддържа, подтиква и дава познания на учениците. Правим я два-три пъти годишно във всички класове и предмети и резултатите са впечатляващи.

Днес открихте Център за образование “Цар Симеон Велики ”, една нова ваша самодейност. Как се роди концепцията и какво ново ще донесе центърът?
Идеята за основаването на Центъра е да се впише в нишови действия, за които считаме, че няма съответна поддръжка. На първо място това е образованието на нашите учители. Въпреки че на пазара има стотици центрове за повишение квалификацията на учителите, ние виждаме, че качественото, дейно и свястно образование към момента липсва. Другият ни фокус са специфичните деца. Ние имаме доста добър екип за личностно развиване, който се грижи за деца със специфични просветителни потребности или с разнообразни дефицити. При нас идват доста родители, които имат потребност от спомагателна поддръжка за децата си и виждаме, че в София би трябвало да има повече сходни места. Затова взехме решение да развием тази активност като съпътстваща към учебната, с цел да осигурим грижа за деца, които не могат да прекарват през целия ден в клас, само че имат потребност от някаква степен на социализация, комбинирана с самостоятелна грижа за насърчаване на уменията и качествата им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР