Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен

...
Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен
Коментари Харесай

Прокуратурата: Самоделно взривно устройство около 2,5 кг. е поставено до колата на Гешев през май

Готова е експертизата за гърмежа до колата на някогашния основен прокурор Иван Гешев. Това разгласи градският прокурор на София Илияна Кирилова на брифинг пред публицисти.

 

" Експертизата, която е назначена е завършила. Като в нея не са дадени отговори на някои въпроси. Става въпрос за бризантно вещество, което е вторично взривно, разпръскващо се вещество. Не е отговорено на въпроса на експертизата би ли могло да се взриви автомобилът с това вещество, което ще наложи да се прави повторна експертиза с компютърни модулации ", акцентира Илияна Кирилова.

 

" Експертизата, която е постановена още на 2 май - ден след гърмежа, е сложна химическа и взриво-техническа експертиза. Предоставени са 23 обекта за проучване на движимостите лица, които са били конфискувани по време на огледа на местопроизшествието. На 8 декември експертизата е направена от 6 движимости лица. Отговорът им е, че употребяваното взривно вещество е бризантно, което е с банално название нитропента. Същото е било сложено в самоделно взривно устройство, което е задействано чрез електрически подтик. Предстои назначение на спомагателна експертиза, с цел да може да се откри дали това взривно вещество и това самоделно взривно устройство са имали опцията да окажат някакви вреди върху автомобила и да взривят автомобила, в който е бил някогашният основен прокурор Иван Гешев ", уточни заместител градският прокурор и представител Христо Кръстев.

 

Той уточни, че количеството взривно вещество е към 2,5 кг.

Работи се по всички версии, в това число и инсценировка.

 

Веществото не се създава в България. Ще се ревизира дали е взето и импортирано легално.

 

В хода на следствието са разпитани охранителите, преминаващи, близки и познати на Гешев, както и други очевидци, подчертаха от прокуратурата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР