Готов е новият правилник на Столичния общински съвет. Той гарантира

...
Готов е новият правилник на Столичния общински съвет. Той гарантира
Коментари Харесай

Новият правилник на Столичния общински съвет е готов

Готов е новият устав на Столичния общински съвет. Той подсигурява повече бистрота и гласност на работата на съвета и комисиите към него.

Това оповестиха на брифинг през днешния ден ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков  Елен Герджиков Елен Стойчев Герджиков е роден на 07.06.1972 година Висшето си обучение приключва в СУ "Св. Климент и Силвия Христова, ръководител на работната група, която работи по новия устав за организацията и активността на общинския съвет. "Проектът за нов устав е подготвен и следва да бъде прегледан от всички комисии на СОС. Работната група е направила цялостен обзор на правилника. Беше нужно доста правила да бъдат синхронизирани с настоящото законодателство ", уточни Герджиков. В началото на мандата поехме ангажимент да отговорим на увеличеното публично внимание към работата на общинския съвет посредством съответните промени в работата на СОС в неговия устав за работата да стане още по-прозрачна и жителите по-лесно да дават оферти, да вземат участие в работата на съвета, уточни Герджиков. Той изрази вяра с този устав да СОС да отговори на това очакване.

Председателят на СОС: ВиК - системата на София ще издържи, в случай че се помогне на Перник

Герджиков напомни, че още след изборите обособени политически групи и общински съветници настояха за нов устав, в това число и от групата на ГЕРБ. В тези поръчки прозираше една упоритост това да стане доста бързо и даже решението на СОС беше до края на декември работата да бъде свършена, уточни ръководителят на общинския съвет. Оказа се обаче, че да даваш поръчки за работа и да вършиш работа са две разнообразни неща. С единомислещо решение беше удължена работата на комисията, тъй като се разбра, че да се синтезират всички отзиви и оферти не е толкоз елементарно, означи Герджиков. Той направи обзор на предложенията в новия правнилник.

За да бъде транспарантна работата на СОС във всички сфери, след приемането на правилника, на страницата на СОС ще бъдат качвани отчетите с плановете за решение, а след приемането на обещано решение ще бъде качвано и самото решение, съпроводено с поименното гласоподаване по него. Всеки общински консултант ще има опция да бъде предлаган и избиран за заместник-председател на СОС, в случай че за него гласоподават повече от половината общински съветници, уточни Герджиков. Това значи, че в настоящия СОС Волен Сидеров и Борис Бонев могат да бъдат препоръчани или да се самопредложат за този пост, разясни ръководителя на СОС. Основното преимущество на това е присъединяване в работата на председателския съвет.

Елен Герджиков: Българска социалистическа партия и Демократична България са в отричане на всичко

Друга оригиналност е, че съвещанията на СОС ще се излъчват към този момент и в Ютюб и Facebook каналите на съвета. Въвежда се машинночетим формат за отчетите и плановете на решения, което е извънредно улеснение на жителите, съобщи Силвия Христова. Тя изясни, че в началото в подобен формат ще се качват отчети, когато те са подадени с електронен автограф от всеки един от вносителите. За тях се вкарва условието да подават отчетите си в машинночетим формат. От 02.02.2022 година всички документи в администрацията на Столичната община ще би трябвало да са в машинночетим формат. Администрацията би трябвало да се оправи с техническото застраховане на този развой, уточни Христова.

Утре ще бъде показана Стратегията за цифровата промяна на София на Столичната община

С новия устав на СОС се вкарват питания и до районните кметове. Питанията остават, както беше до момента, в края на дневния ред на СОС. Имаше предложение от опозицията съвещанията на СОС да стартират с питанията. Според ръководителя на общинския съвет обаче би трябвало да се върви от общото към частното, тъй като питанията засягат по-малко хора. Също по този начин, съгласно Герджиков, първо се взимат решенията, а след това се управлява тяхното осъществяване, каквато е ролята на питанията.
Предстои новият устав да бъде утвърден от комсиите на СОС и по-късно подложен на гласоподаване в съвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР