Гостуващи изложения на фермерски продукти ще си разменят Русе и

...
Гостуващи изложения на фермерски продукти ще си разменят Русе и
Коментари Харесай

Кооперативен съюз ще изкупува козе мляко от производителите

Гостуващи изложби на фермерски артикули ще си разменят Русе и Гюргево до края на есента, взеха решение на днешното си съвещание в северната ни съседка участниците в Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Срещата беше водена от заместител регионалния шеф на Русе Детелина Ачева. По време на диалозите беше конкретизирано, че присъединяване в пазарите ще вземат най-вече локални производители. Фокусът ще бъде подложен най-много върху млечните артикули. „ Обмяната на опит и положителни практики са основни за развиването на селското стопанство “, разяснява Ачева и уточни, че страната организира целенасочена политика в отбрана на ползите на земеделските стопани и животновъдите. Тя означи и ролята на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева за провеждането на сходни конгреси. В срещата взе участие и ръководителят на Асоциацията за отглеждане на млечни породи кози и съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Деан Тодоров. Той уточни, че от началото на идващия месец се чака да проработи кооперативен съюз, който ще изкупува козе мляко от производителите. Съюзът ще действа на територията на цялата страна, като досега в него от русенско са се присъединили 18 от 23-ма производители на козе мляко. Основното преимущество за участниците в сдружението е, че изкупната цена на козето мляко за тях ще бъде сред 1.35 и 1.40 лева при междинна цена за останалите сред 1.00 и 1.20 лева На първо време млякото ще бъде продавано на млекопреботватели, само че упоритостта на сдружението е най-късно от юни тази година да стартира лично произвеждане на кашкавал, сирене и други артикули от козе мляко. Идеята е да се създават 100% екологични артикули. Сдружението е финансирано напълно по частен път, като досега са закупени три камиона-цистерни и са построени два млекосъбирателни центъра с дневен потенциал от по 10 тона. Единият е в русенското село Тръстеник, а другият в Първомай, пловдивско. Инвестицията е от близо 850000 лв., като следва закупуването и на още един камион-цистерна.

В срещата участваха и фермери от района. Сред тях беше и Гаврил Маринов, който е животновъд от село Просена и отглежда близо 80 крави. Той сполучливо е записал и лична мандра.

Участниците посетиха на място и млекопреработвателното дружество „ Био Лакта “ (S.C. BIO LACTA NATURAL PRODUCTS S.R.L) в село Стълпу, община Йепурещ, окръг Гюргево. Фирмата е измежду водачите в района. Там се създават няколко типа млечни артикули: краве сирене, кашкавал и извара и други характерни произведения, съответстващи на екологичните стандарти. За всички тях се употребява единствено същинско краве мляко, което се изкупува от региона, без да се прибавят изкуствени съставки. Продукцията се осъществя в 35 магазина на вътрешния пазар в огромни градове като Букурещ и Александрия.

В днешното съвещание участваха още специалисти от Областната администрация в Русе, заместител регионалният шеф на Разград Найден Късов, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ в Русе Владимир Тедески, както и инж. Красимир Георгиев, който е шеф на Областна дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР