Горските пожари в Португалия са изпепелили 61 600 хектара площи

...
Горските пожари в Португалия са изпепелили 61 600 хектара площи
Коментари Харесай

Над 61 600 хектара са унищожили горските пожари в Португалия от началото на годината

Горските пожари в Португалия са изпепелили 61 600 хектара площи от началото на годината, като една трета от тях са унищожени от големия пожар в Педрогау Гранде през юни, при който починаха 64 и бяха ранени над 250 души, заяви португалският Институт за запазване на природата и горите, представен от Франс прес.

"Това е най-голямата цифра от 2007 година насам. В сравнението със междинните индикатори от последните 10 години, размерът на унищожените от пожари площи се е нараснал шесткратно " от януари до юни, отбелязва в отчет института.

Огненото злополучие в Педрогау Гранде - пожарът с най-вече доста жертви в актуалната история на Португалия - е погълнало 20 072 ха, а пожарът в Гоиш, област Куимбра - над 16 000 ха.
Властите, които пресмятат вредите в Педрогау Гранде на близо 200 милиона евро, дадоха обещание незабавни помощи за земеделците и средства за възобновяване на към 500 развален къщи.
Малко след нещастието правосъдната полиция изрече хипотезата, че пожарът е породен от гръмотевица при суха гръмотевична стихия, само че хипотезата за тенденциозен палеж също не се изключва и прокуратурата стартира следствие.

Според института по горите едвам 1,5 % от разследваните сред 2003 и 2013 година горски пожари в Португалия са зародили по естествени аргументи. От началото на тази година полицията е задържала 29 хипотетични подпалвачи, последният от тях - преди седмица. Той е 80-годишен пенсионер, обвинен, че е провокирал пожара в региона на Монталегри, Северна Португалия, през април.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР