Горски пожари в Канада: Трюдо критикува Facebook заради забраната за новини по време на криза

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Facebook, че поставя печалбите пред
Коментари Харесай

Канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Facebook, че поставя „печалбите пред безопасността на хората“, след като блокира новини на фона на опустошителни горски пожари в страната.

Facebook забрани новините на платформата си в отговор на канадския закон, който го принуждава да споделя печалба с новинарските издания.

Евакуираните от горски пожар казаха, че забраната е повлияла на способността им да споделят критични новини един с друг.

Meta, компанията майка на Facebook, нарича закона „фундаментално погрешен“.

Първоначалното министър по време на телевизионна пресконференция в понеделник каза, че действията на Meta са „немислими“.

Компанията блокира новини във Facebook и Instagram в Канада от 1 Август, след като парламентът на страната прие законопроект за онлайн новини, който изисква платформи като Google и Meta да договарят сделки с издателите на новини за съдържание.

Meta беше изправена пред значителна критика от Канадски служители оттогава. В събота министърът на наследството на Канада Паскал Сейнт-Онге каза в публикация в социалните медии, че компанията блокира „съществена информация“ за потребителите.

Тя добави че това се прави въпреки закона - наречен Бил C-18 или Закона за онлайн новините - който все още не е влязъл в сила. В по-ранна публикация тя нарече решението на Мета „безразсъдно“.

Мета нарече закона „фундаментално погрешно законодателство, което игнорира реалностите за това как работят нашите платформи“.

В изявление за BBC Мета каза, че законът принуждава компанията „да прекрати достъпа до новинарско съдържание, за да спази законодателството“.

Той добави, че е активирал функцията „Проверка за безопасност“ на своята платформа за хора, живеещи в евакуирани райони.

Това позволява на потребителите да се маркират като безопасни и да имат достъп до „информация с добра репутация, включително съдържание от официални правителствени агенции“, каза говорител.

Евакуираните в Северозападните територии, където горски пожар продължава да бушува на 15 километра (9 мили) от най-големия им град Йелоунайф, казаха, че забраната за новини е затруднила за да разпространяват животоспасяваща информация с тяхната мрежа.

Delaney Poitras, която трябваше да се евакуира два пъти през последните седмици от дома си във Форт Смит, каза на CBC, че не е могла да споделя неща като новини конференции от официални лица или новинарски статии за актуализации на евакуацията.

Тя добавя, че Facebook играе огромна роля в свързването на хората в нейната общност. „Така всички ние поддържаме връзка“, каза тя.

Данните показват, че около 77% от канадците използват Facebook и всеки четвърти от тези потребители разчита на го за новини.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР