Горска площ, два пъти по-голяма от територията на Великобритания (или

...
Горска площ, два пъти по-голяма от територията на Великобритания (или
Коментари Харесай

500 000 кв. км гора унищожена за десетилетие от големите хранителни компании

Горска повърхност, два пъти по-голяма от територията на Англия ( или към 500 000 квадратни километра ), е била унищожена за артикули като палмово масло и соя през последното десетилетие . Това демонстрира изследване на интернационалната природозащитна организация Greenpeace ( " Грийнпийс " ).

През 2010 година членовете на Форума на потребителските артикули, включващ някои от най-големите международни потребителски марки, дадоха обещание да спрат обезлесяването до 2020 година посредством устойчивото доставяне с четири типа артикули, които са най-свързани с унищожаването на горите: соя, палмово масло, хартия и целулоза , както и наедрял рогат добитък .

Ала анализът на " Грийнпийс " демонстрира, че до началото на 2020 година към 50 млн. хектара гори евентуално ще бъдат унищожени поради възходящото търсене и ползване на селскостопански артикули през 10-те години, откогато тези обещания бяха направени. Докладът на " Грийнпийс ", озаглавен " Обратно преброяване до изгубването ", споделя, че от 2010 година площта, засадена със соя в Бразилия, се е нараснала с 45%, а производството на палмово масло в Индонезия е повишено със 75 %.
 Правителства и корпорации дадоха обещание да спрат обезлесяването до 2030-а
Правителства и корпорации дадоха обещание да спрат обезлесяването до 2030-а

Обещаха да възстановят повече от 350 млн. хектара гори

Природозащитната организация упрекна огромните марки, че не са изпълнили уговорките си и предизвести, че актуалната обстановка е " мрачна ", като ги поучава да еволюират, с цел да " се предотврати климатична и екологична злополука ".

Обезлесяването освобождава излъчвания на газове с парников резултат, които способстват за климатичните промени и унищожава значими местообитания, застрашавайки типове с изгубване.

От " Грийнпийс " показват, че при започване на 2019 година са писали на повече от 50 търговци на едро и дребно, производители и потребителски компании, искайки от тях да покажат прогрес във връзка с обезлесяването, като разкриват своите снабдители на артикули.

Много малко от тях са дали отговор, а всички, които са разкрили желаната информация, са се сдобивали с артикули от търговци или производители, участващи в унищожаването на горите.
 Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а
Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава постепенно, само че несъмнено да унищожава изискванията си за живот (какво остава за добър)

Компаниите, които са дали отговор, не са могли да дават детайлности за това какъв брой соя са употребявали за изхранване на животни, да не приказваме за това, от кое място е добита, прецизираха природозащитниците.

Соята е вторият по значителност мотор на световното обезлесяване, а 90 % от създадената в международен мащаб соя се употребява за храна на животни, се акцентира в отчета.

Анна Джоунс, която управлява световната акция за горите в английския клон на " Грийнпийс ", разяснява: " Тези компании унищожават бъдещето на нашите деца, като ни водят към климатичен и екологичен провал. Те пропиляха десетилетие, като предприемаха полумерки, и в същото време големи региони на естествения свят бяха унищожени. Те би трябвало да бъдат в спешни договаряния сега, само че те към момента се пробват да усилят търсенето на артикули, които ще доведат до още по-голямо разрушение на горите. "

Тя добави: " Нашето обръщение към фирмите е просто: развийте бизнеса си, с цел да се предотврати климатична и екологична злополука. "
 Полша наруши законите на Европейски Съюз с изсичането на антична гора, реши евросъдът
Полша наруши законите на Европейски Съюз с изсичането на антична гора, реши евросъдът

Гората е екологично значима, защото е дом на рядко срещания европейски бизон

Около 80 % от международното обезлесяване е породено от селскостопанското произвеждане, което също по този начин е водеща причина за унищожаването на местообитания на дивите животни.

Селскостопанското ползване и затова производството се предвижда, че ще нарасне в международен мащаб. Консумацията на месо ще нарасне със 76 % съгласно някои оценки. Производството на соя също се предвижда да скочи с съвсем 45%, а палмовото масло - с близо 60 на 100, предвижда Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ФАО).

Природозащитниците акцентираха, че тежестта е върху компании, които употребяват артикули като говеждо месо, палмово масло и соя, с цел да покажат, че техните вериги за доставки са свободни от обезлесяване.

Ричард Джордж, началник гори в английския клон на " Грийнпийс ", акцентира: " Всяка компания, употребяваща соя, би трябвало да се ангажира с елиминирането на обезлесяването и унищожаването на местообитанията. Те би трябвало да знаят от кое място идват техните артикули. Шокиращо е, че 10 години откакто тези компании се ангажираха да лимитират обезлесяването, те не знаят какъв брой соя употребяват. Ние сме във вихъра на климатична рецесия. Това не е добре. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР