Горната инстанция трябваше да направи проверка на правилността на присъдата

...
Горната инстанция трябваше да направи проверка на правилността на присъдата
Коментари Харесай

Апелативният съд остави доживотно в затвора Атанас за убийството в Аспарухово


Горната инстанция трябваше да направи инспекция на правилността на присъдата на Окръжен съд-Варна, откакто подсъдимият я апелира. Извършени бяха спомагателни съдебно-следствени дейности: в правосъдно съвещание бяха изслушани обясненията на подсъдимия и отговорите на движимостите лица по две съдебно-медицински експертизи. За да се произнесе, правосъдният състав взе поради доказателствата и обстоятелствата:  

Атанас Г. се срещнал с Йорданка А. във Facebook и близо година двамата общували единствено виртуално. През лятото на предходната година заживели дружно в наета от дамата част от къща в Аспарухово. Скоро почнали спорове, нормално след използването на алкохол. На 8 август вечерта след почерпка, диалогът в квартирата прераснал в скандал. Подсъдимият нанесъл гневни удари на приятелката си, след което я душил. Опитал да заличи следите от стореното. След задържането на Атанас са открити 3.35 промила алкохол в кръвта му.

59-годишният мъж отхвърля да е направил убийството. Признава единствено, че е нанесъл няколко удара. Но съдебно-медицинска експертиза установи десетки удари и въздействия със забележителна мощ по тялото на Йорданка. Смъртта й е настъпила в резултат на механична асфикция. 

Съдебният състав одобри за вярно заключението на първоинстанционния съд, че убийството е осъществено с особена свирепост, поради породените изключителни премеждия на жертвата. Високата социална заплаха на подсъдимия и на осъщественото обосновават нуждата за изолирането му доживот. Това ще влияе възпиращо върху останалите членове на обществото.

С първоинстанционната присъда законосъобразно са групирани наложени санкции по две предишни присъди, като е приложена най-тежката глоба - 8 месеца отнемане от независимост. Тук обаче използването на " специфичен режим " е ненужно, смята въззивният съд. Присъдата бе променена единствено в тази част.

Решението на апелативната инстанция предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР