Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едва

...
Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едва
Коментари Харесай

Би Би Си откри луксозен имот на "криптокралицата" Игнатова в Лондон

Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едвам си поемаха мирис - всеки носеше по 20 чанти. " Така разказва прибирането на Ружа Игнатова от обиколка по скъпи бутици и българските ѝ бодигардове в първокласния ѝ апартамент някогашен пазач на сградага в елитния лондонски квартал " Кенсингтън ".

С тази преживелица от 2016 година стартира и следващото следствие на Би Би Си за безследно изчезналата " криптокралица " доктор Ружа, открило, че през компания на офшорната зона на остров Гърнси българката има жилище за съвсем 14 млн. паунда в английската столица.

на подкаста " Изчезналата криптокралица " (The Missing Cryptoqueen) този път е част и от разкрития по Досиетата " Пандора " - голям масив данни за това кой стои зад компании, рагистрирани в офшорни зони с прикрити притежатели. Авторите на подкаста дават обещание още серии през 2022 година

Измамата на Ружа Игнатова, продавала нещо несъществуващо - криптовалутатата OneCoin - възлиза на 4 милиарда евро и в Европа към този момент са в ход каузи. На 17 септември в Мюнстер стартира развой против юриста ѝ в Германия Мартин Брайденбах по обвинявания в пране на пари и превод на 20 млн. евро в Лондон за пазаруване на първокласен парцел. Други двама са изправени пред обвинявания в източване на милиони евро в схемата, от която съгласно Би Би Си единствено във Велибритания са ощетени хора снад 100 милиона паунда.

Авторите разказват, че точно от делото на Брайденбах се е схванало за жилището с четири спални и басейн с преносим покрив в постройката, известна като " Абътс хаус ". Публикацията е илюстрирана със фотоси вна вътрешността от имотната организация " Найт Франк ", на една от които даже се вижда декоративна порцеланова паница с облика на Ружа Игнатова.

Според роман на свидетел в жилището с повърхност от 650 кв м. е било цялостно освен с покупки от Jimmy Choo, Laboutin, Prada, и Calvin Klein, само че и с картини на Анди Уорхол и Майкъл Мьобиус. По-късно се схваща и от коя тъкмо лондонска изложба са купувани творби за стотици хиляди паунда, като се повдига въпроса дали Игнатова съзнателно не е влагала пари в бижута, скъпи движимости и картини, които елементарно и бързо могат да се изнесат, с цел да не бъдат иззети.

Но не това е най-важното от днешната обява. Ключовото е разкритието, че Ружа Игнатова е имала парцел на английска територия благодарение на компанията за офшорни услуги Aquitaine Group. Британското следствие против българката беше прекъснато през септември 2019 година с пояснение, че " не бяха открити каквито и да е активи на OneCoin в Обединеното кралство ".

Два месеца по-късно в друго дело излиза името на компанията Abbots House Penthouse Limited на остров Гърнси. Американската правна адвокатска фирма Locke Lord с офис в Лондон вижда нещо неправилно за източника на превод от 20 милиона евро. Разследването води до нейния чиновник Марк Скот, против който стартира дело за пране на пари и в него се схваща, че компании на Ружа Игнатова са давали парите за пазаруването на първокласния парцел в " Кенсигтън ", раказва Би Би Си.

Тя рядко се е появявала в жилището след 2016 година - времето, когато наподобява се е канела за откри трайно наличие в Лондон, защото е разкрила офис в скъпа постройка покрай Хайд парк в регион, където се събират елитните кавратали Мейфеър, Найтсбридж и Виктория. За 36-я ѝ рожден ден е проведено охолно празненство в музей " Виктория и Албърт ".

На 25 октомври 2017 година тя се качва на аероплан на Ryanair от София за Атина и изчезва. Но през юли 2018 година брат ѝ Константин, оглавил схемата за измами след нея, разгласява селфи, направено в същия апартамент в " Кенсингтън ". Разследването открива, че в постройката е имало още едно по-малко жилище за 1.9 млн. паунда, в което е живеела защитата им. Името на Ружа Игнатова още веднъж отсъства от имотните регистри във Англия, тъй като покупател е офшорната компания от Гърнси.

Константин бе задържан на 6 март 2019 година на интернационалното летище на Лос Анджелис и упрекнат в скрит план за машинация. На лондонския адрес се е появявал и Франк Шнайдер, някогашен началник на разследваща организация в Люксембург, задържан по искане на американските управляващи през април 2021 година и очакващ решение през номври за изгонването му.

Би Би Си прецизира, че комплицираната скица от офшорни компании, регистрирани на адреса на Aquitaine Group, прави мъчно доказването на това, че българката е била собственичката на първокласните парцели в Лондон. През 2019 година управляващите в Гърнси и други офшорни зони, свързани с английската корона, обявиха, че ще направият обществено притежание действителните притежатели на регистрирани при тях компании. Но това няма да се случи преди 2023 година

От Locke Lord, употребена от доктор Ружа споделят за покупко-продажбите в " Абътс хаус ", споделят, че OneCoin в никакъв случай не е била измежду клиентите им и не са знаели, че служителят им Марк Скот е работил за OneCoin до делото против него 2 години, откакто той напуснал адвокатската фирма.

Германският юрист Мартин Брайденбах отхвърля обвиняванията в пране на пари. Делото в Мюнстер се чака да продължи до май 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР