Горивото се надписва с 1 лев и това вече се

...
Горивото се надписва с 1 лев и това вече се
Коментари Харесай

Делян Добрев: Ако няма нов механизъм, няма да има дори 25 стотинки компенсация за горивата

Горивото се надписва с 1 лев и това към този момент се признава от всички – става въпрос за милиарди, които се вземат от българските консуматори, добави Добрев

Комисията по енергетика ще разисква през днешния ден законопроект за компенсиране на битовите консуматори поради високите цени на горивата. Предлага се компенсацията да продължи след края на ноември, като за всеки зареден литър гориво 1 лев да се връща във Фонда за енергийна сигурност, а по-късно сумата да се разпределя към бензиностанциите, които да понижават крайната цена за потребителите.

" Компенсацията от 25 стотинки работи, само че е извънредно незадоволителна ", счита Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия и вносител на законопроекта.

" След няколко дни свършват и 25-те стотинки. Ако няма нов механизъм, няма да има даже 25 стотинки ", сподели Добрев пред.

От ГЕРБ към този момент съвсем година настояват, че горивото се надписва с 1 лев и " това към този момент се признава от всички – става въпрос за милиарди, които се вземат от българските консуматори ".

" И това го признава както служебният кабинет, по този начин и всички останали партии в Народното събрание, в това число партията на смяната. "

В предаването " Преди всички " Делян Добрев разясни, че те оферират всеки, който преработва съветски петрол в България, да внася разликата сред цената на " Брент " и " Уралс " във Фонда за енергийна сигурност, откъдето всеки месец парите ще се превеждат към Национална агенция за приходите, а оттова – към бензиностанциите " по остарялата скица с 25 стотинки ".

" Преимуществата на това предложение са, че то не зависи от бюджета и не зависи от това дали ще има държавно управление или не, не зависи и от положителната воля на фирмите " Лукойл " и " Литаско ", уточни Добрев. По думите му 700-те милиона лв., които разгласи служебният кабинет като бъдещи доходи от налози на " Лукойл " са малко.

" Ние сме разчели, че по нашия способ в бюджета могат да влязат над милиард и половина и по тази причина компенсацията ще бъде 1 лв.. Ако е 700 милиона, то бъде 50 стотинки компенсацията. Но по-големият проблем е, че тя зависи напълно от това каква облага разгласят " Лукойл Нефтохим " и компанията " Литаско ", която сякаш ще се записва в този момент в България. По никакъв метод не можем да направляваме какъв финансов резултат ще покажат двете компании за идната година. "

" Парламентарно време за разглеждане на законопроект има, въпросът е дали ще има политическа воля да се изземат тези свръхпечалби ", съобщи Делян Добрев.

" Който и вид да се одобри, ще има един интервал евентуално към 2 месеца, може би 3 месеца, преди схемата за обезщетения за проработи още веднъж. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР