Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, завърши проект за разработване

...
Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, завърши проект за разработване
Коментари Харесай

Унгария ще получи първа модифицираното ядрено гориво

Горивната компания на „ Росатом “ – ТВЕЛ, приключи план за създаване и аргументация на нова трансформация нуклеарно гориво за реакторите ВВЕР-440 на унгарската АЕЦ „ Пакш “. На възложителя - MVM Paks Ltd., бе предаден цялостен пакет документи за лицензиране на новото гориво в националния нуклеарен регулатор на страната.

Първата партида модифицирано нуклеарно гориво от второ потомство за ВВЕР-440 ще бъде доставена на АЕЦ „ Пакш “ тази година. То ще разреши да се усъвършенства водно-урановото съответствие в дейната зона на реактора, ще увеличи успеваемостта на потребление на горивото и ще усъвършенства икономическите характерности на употреба на енергоблоковете.

В плана по създаване и аргументация на новото гориво участваха експерти от ОКБ „ Гидропресс “ (част от машиностроителното поделение на „ Росатом “ – „ Атоменергомаш “), Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „ Акад. Бочвар “, Машиностроителния цех в град Електростал и Курчатовския институт. На площадката на „ Гидропресс “ топлоотделящите сборки и работните касети от новата трансформация минаха комплекс от хидравлични, ресурсни и вибрационни проби. Договорът сред ТВЕЛ и унгарската MVM Paks Ltd. за осъществяване на инженеринговия план за създаване, аргументация и внедряване на ново гориво, бе подписан в края на 2017 година.

„ ТВЕЛ и АЕЦ „ Пакш “ са свързани с многогодишни партньорски връзки и редица сполучливо осъществени планове. Внедряването на нова трансформация гориво в четирите енергоблока на АЕЦ „ Пакш “ ще разреши на възложителя последователно да понижи горивния съставен елемент в разноските за произвеждане на електрическа енергия и да получи осезателен стопански резултат. АЕЦ „ Пакш “ създава близо половината от електрическата енергия на Унгария и за нас, като производители на нуклеарно гориво, е въпрос на професионална горделивост да осигурим за унгарската атомна енергетика надеждни доставки освен на качествена, само че и на стопански преференциална продукция “, означи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР