Горивата в Гърция поскъпнаха, като по бензиностанциите в страната безоловният

...
Горивата в Гърция поскъпнаха, като по бензиностанциите в страната безоловният
Коментари Харесай

Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите

Горивата в Гърция нарастнаха, като по бензиностанциите в страната безоловният бензин и дизелът доближиха 2 евро. Геополитическото обостряне способства за тревогата на пазара, защото суровият нефт Brent записва най-голямото си повишаване от месеци, надхвърляйки от 90 $ за барел.

В същото време интернационалните средиземноморски цени на Platts, които са насочна точка на договорите за покупка на гориво сред рафинериите и техните клиенти, наподобява следват възходящата наклонност на Brent.

Повишаване цената на горивата се вижда дни преди Великден, интервал, когато мнозина се готвят да пътуват, като междинните цени в района доближават 2 евро за литър.

Характерно е, че цената на безоловното гориво в Цикладите е скочила до 2.190 евро за литър, в Додеканезите 2.125 евро, над 2 евро в Лефкада, Митилини и Кефалония.

В момента междинната цена в страната на елементарния безоловен бензин е 1,962 евро за литър, а на дизела - 1,715 евро за литър, което бележи още по-висока цена по отношение на миналата седмица. Според специалисти възходящите цени ще бъдат по-динамични през идващите дни заради климата на неустановеност, подхранван от международните спорове.

Заместник-министърът на стопанска система и финансите Харис Теохарис, базирайки се на вероятните последици върху гръцкия пазар от трагичните събития в Близкия изток, акцентира, че държавното управление „ няма да одобри неоправдани нараствания на запасите от горива, които към този момент са фактурирани и обложени с налог " и уточни, че страната има механизми да прави инспекции.

„ Очевидно е, че в интервал, когато има неустановеност на пазара, е интервалът, в който всички механизми би трябвало да са нащрек, защото цените или са свързани с печалбарство, или с укриване на налози. В идващите дни представители на данъчна полиция ще правят всеобщи инспекции ”, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР