Горивата у нас вероятно ще поскъпнат с 5-10 стотинки за

...
Горивата у нас вероятно ще поскъпнат с 5-10 стотинки за
Коментари Харесай

Горивата у нас поскъпват, но с малко

Горивата у нас евентуално ще нарастнат с 5-10 стотинки за литър. Цената на бензина би трябвало да се увеличи до 2.34 лева за литър в идващите 1-2 седмици. Това предвижда пред Българска национална телевизия Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).
При предстоящото стабилизиране на цената на петрола към 70 $ за барел, бензиностанции и рафинерии ще покачат цените на продукцията си. " Търговците на едро и дребно изчакват по какъв начин да видят какво ще се случи към Саудитска Арабия и суровия нефт, с цел да поправят цените ", съобщи Делчев.
" Трудно е да се гадае с какъв брой тъкмо могат да нарастнат горивата. Българският пазар е дребен и тотално подвластен от цената на суровия нефт и това по какъв начин се трансформират цените в Европа ", сподели той.
" Поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има, само че в границите на няколко (жълти) стотинки ", сподели пред Нова телевизия специалистът от БПГА Светослав Бенчев.
По думите му пазарите на подготвени нефтопродукти са реагирали извънредно бързо на офанзивата против саудитските петролни мощности. " Пазарите реагираха незабавно и цените незабавно се покачиха, това до момента не се е случвало ", сподели специалистът.
С какъв брой ще нарастне петролът зависи от това какъв брой бързо Рияд ще възвърне засегнатите уреди. Ако се оправи в границите на месец, саудитските и американските петролни запаси ще съумеят да покрият пониженото произвеждане, а цената ще се движи към 70-75 $ за барел. Ако не успее, цената ще скочи още, изясни Бенчев.
Като чист вносител на петролни артикули България е мощно пострадала, само че няма по какъв начин да повлияе на цената на нефта.
" Цените на петролните артикули у нас зависят напълно от пазара, те се дефинират свободно. Няма държавен орган, който може да наложи ограничаване на цената. Единственият регулатор е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която следи за честната търговия. По какъв брой ще се продава горивото зависи от протичащото се на външните пазари, което се отразява и в България ", изясни Делчев.
" Петролът е борсов артикул, който за жалост не се въздейства от заплатите на хората в една или друга страна ", означи Бенчев.
Въпреки това цените на горивата в България остават най-ниските в Европейския съюз, което е позитивна вест. " Купуваме най-евтините горива в цяла Европа ", уточни специалистът.
Макар България да не внася саудитски нефт, протичащото се в Саудитска Арабия неизбежно въздейства върху цената на петрола по целия свят. Поскъпване с повече от 3-4% незабавно се отразява върху петролните артикули.
Ударите върху петролни уреди на Саудитска Арабия имат отражение върху целия международен пазар, защото тя е един от най-големите производители и експортьори на нефт. Страната създава 9.7 млн. барела на ден (август), само че повече от половината от този рандеман (5.7 млн. барела) в момента го няма, намалял е и добивът на природен газ.
Дроновете, с които е осъществена офанзивата, са ирански, само че те евентуално са изстреляни от хутите в Йемен, допусна ръководителят на БПГА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР