Горивата у нас да останат на най-ниските цени в Европа,

...
Горивата у нас да останат на най-ниските цени в Европа,
Коментари Харесай

Бизнесът обеща на Петков горивата у нас да останат най-евтините в Европа

Горивата у нас да останат на най-ниските цени в Европа, както е сега, и да няма несъразмерни надценки на дизела и бензина. Такъв ангажимент са поели от Българската петролна и газова асоциация на среща с премиера Кирил Петков през днешния ден. За сметка на това обаче няма да се понижават акцизите с 50%, както желаеха през днешния ден автобусните превозвачи.

„ Нито един търговец не трябва да си и помисля в този сложен интервал на високи цени на енергоресурсите, включително и на горивата, да си разрешава несъразмерни надценки. Нещо повече, даже и надценки, които може би мъчно покриват разноските на комерсиалните обекти “, разяснява след срещата ръководителят на Петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

Цените на дизела и бензина у нас остават най-ниските по отношение на страните в Европейски Съюз, макар покачванията, които са поради международните пазари, съобщи от своя страна и министър председателят Кирил Петков.

„ Следим по цялата линия на добавената стойност. Ние не сме удовлетворени от тези цени на бензиностанциите, само че, за жалост, сега макар тези високи цени сме отново с най-евтината цена в целия Европейски съюз, а пазарът е отворен “.

Относно настояването на превозвачите за намаление на акцизите Петков изясни, че то не среща схващане от страна на Брюксел.

„ За страдание, на срещата на европейските водачи нямаше схващане, тъй като доста тях към този момент имат по-висок данък и едно в допълнение понижаване, даже и краткотрайно, тъй като аз помолих за краткотрайно понижаване, не беше признато добре, тъй като другите страни не могат да си го разрешат като бюджетно придвижване. За страдание, не е допустимо в границите на Европейския съюз в този миг “.

Малко по-късно превозвачите оповестиха, че излизат на ефикасен митинг против високите цени на горивата на 27 април в огромните градове на страната - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Благоевград.

„ Над 100 рейса и над 300 камиона планираме да участват единствено в София “, акцентира Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи.

От бранша не отстъпват от настояването си акцизът да се понижи с 50% и упорстват още да се отстрани биокомпонентата в горивата. Според калкулации на превозвачите това ще докара до поевтиняване на цената на колонката у нас с над 40 стотинки за литър. Браншът се разгласи и против желанието за нарастване на тол таксите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР