Гореща политическа седмица започва. Напрегнато с изненади ще бъде както

...
Гореща политическа седмица започва. Напрегнато с изненади ще бъде както
Коментари Харесай

Митинги за и против правителството блокират парламента в дните на вота на недоверие

Гореща политическа седмица стартира. Напрегнато с изненади ще бъде както в Народното събрание, по този начин и на жълтите павета в центъра на София. Докато депутатите заседават по импортирания от ГЕРБ/СДС избор на съмнение извън симпатизанти на държавното управление и на опозициата ще изразят своята поддръжка.

Преди дебатите и гласуването от Народното събрание на вота на съмнение към държавното управление, в София се възнамеряват митинги " за " и " срещу " политиката на кабинета.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е плануван " Марш за европейска България - в отбрана на парламентаризма и демокрацията ", проведен от самодейността " Правосъдие за всеки ".

В 18:30 пред Народното събрание е плануван цивилен митинг в поддръжка на държавното управление. Такива демонстрации се чака да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на съмнение.

Във вторник пред Народното събрание се провежда и протест на партия " Възраждане " с искане за оставка на държавното управление и привикване на предварителни парламентарни избори.

Очаква се във вторник Народното събрание да разиска на изключително съвещание поискания от ГЕРБ-СДС избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков с претекст - неуспех във финансово икономическата политика. Подкрепа за вота показаха и опозиционните партии: " ИТН ", Движение за права и свободи и " Възраждане ". Гласуването би трябвало да се организира не по-рано от 24 часа след края на дебатите във вторник.

При триумф на вота ще се направи нов опит за образуване на кабинет в границите на този парламент с мандат на " Продължаваме промяната ".

Ако не се сформира държавно управление, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при крах и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на определена от него политическа мощ в Народното събрание.

В случай че и тези процедури не съумеят да излъчат кабинет, президентът разпуска Народното събрание и насрочва дата за предварителни избори.

Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и отделилите се от Има Такъв Народ депутати към момента не събират нужните гласове, с цел да преодолеят вота на съмнение - всички те имат общо 115 от нужни 121. Ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът би трябвало да подаде оставка и пълномощията му да бъдат прекъснати. До избирането на ново държавно управление то се трансформира в " държавно управление в оставка ".

На фона на тази политическа неустановеност депутатите би трябвало да стартират в границите на седмицата да одобряват обновения бюджет с антикризисните ограничения на второ четене. А също така имат за задача да изберат нов парламентарен началник, както и да прегледат френското предложение за повдигане на ветото над Северна Македония, импортирано във външната комисия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР