Горещ ще бъде последният за 2022 година парламентарен ден.Очаква се

...
Горещ ще бъде последният за 2022 година парламентарен ден.Очаква се
Коментари Харесай

Горещ парламентарен ден. Депутатите гласуват бюджета и отхвърлят ветото на Радев върху ИК

Горещ ще бъде последният за 2022 година парламентарен ден.

Очаква се през днешния ден частичното несъгласие на президента Румен Радев върху Изборния кодекс да бъде дефинитивно преодоляно, а новите изборни правила, с които хартиената бюлетина се завръща, да влязат в действие.

Депутатите не престават през днешния ден с разискванията по останалите текстове от Преходните и заключителни разпореждания на удължителния закон за бюджета за тази година.

 

Миналата седмица президентът Румен Радев наложи отчасти несъгласие на Изборния кодекс, което бе елементарно преодоляно в парламентарната правна комисия с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Има постъпило мнение на Българска народна банка, в което се показва, че " специфична хартия " за машините няма и може да бъде обезпечена в период до 8 месеца. Това значи, че в случай че има предварителни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и затова машинното гласоподаване въобще ще отпадне.

След като през вчерашния ден депутатите не съумяха да приключат работата по бюджета, през днешния ден текстовете би трябвало да бъдат дефинитивно признати.

 

Вчерашния пленарен ден бе белязан от пререкания, свързани с минималната работна заплата, импортирани от левицата и " Продължаваме Промяната ".

" След като отменихме Коледата за българските деца с първото гласоподаване по параграф 12, дано най-малко да допуснем и приемем минималната работна заплата, настоя Асен Василев от " Продължаваме Промяната ". Той моли народните представители да обезпечат от началото на идната година работещите на минимална работна заплата да имат някакво по-адекватно възнаграждение.

Кирил Петков обърна внимание, че оставят минималната работна заплата да бъде 710 лева и дефинира протичащото се като безсрамие. Наистина ме е позор да бъда част от това Народно заседание, съобщи той.

Разискванията по оферти от Министерски съвет удължителен закон за бюджета започнаха през вчерашния ден 12:30 през днешния ден и продължиха близо седем часа. 

Данъчните облекчения за деца, ненавършили пълноправие, както и за деца с увреждания, остават същите като през 2022 година Запазват се ваучерите за храна, за възнаграждение на употребени за битови потребности ток и топлинна сила, природен газ и вода, за действия, реализирани от културни организации. Няма да се таксуват с налози ваучери до 200 лева месечно при избрани условия, реши Народното събрание.

Производителите на ток със уреди за произвеждане на електрическа сила с конфигурирана мощ над 1 MW, чиито пазарни доходи са получени от продажбата на електрическа енергия, и за сила създадена от въглища и водноелектрически централи сила, внасят във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " целеви вноски, представляващи позитивната разлика сред пазарните доходи без Данък добавена стойност и избрания таван на приходите, изчислен при използване на стойностите за съответния вид производител, с интервал на доставка от 1 декември 2022 година до 30 юни 2023 година, като се изключи покупко-продажбите с балансираща сила.

 

Размерът на целевата вноска се пресмята за всяка договорка.

Търговците на електрическа сила подават във Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ декларация по пример, одобрена от министъра финансите, за всичките си доходи от продадена електрическа сила по свободно контрактувани цени, разноските, свързани с покупката и продажбата на тези количествата електрическа сила, както и размера на дължимите целеви вноски върху тези доходи: в период до 15 април 2023 година. Декларациите са за интервала от 1 декември 2022 година до 31 март 2023 г.; а в период до 15 юли 2023 година – за интервала от 1 април 2023 година до 30 юни 2023 година

В 15-дневен период от влизането в действие на този закон Агенцията за стабилно енергийно развиване, операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и търговците на електрическа сила подават във Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ информация за задължените лица, записаха още депутатите.

 

Спорните тематики, които не престават да стоят, са свързани с рухването на тавана на пенсиите и увеличението на заплатите на педагогическите и непедагогическите експерти в системата на предучилищното и учебното обучение до 125% от междинната заплата. 

Отворен продължава да стои и въпросът кой ще заплаща третият ден от болничния. От Движение за права и свободи предложиха Национален осигурителен институт да заплаща всички дни, а бизнесът - нищо. И двете оферти бяха отхвърлени - б.а.)

За през днешния ден са планувани и срещи по самодейност на номинирания за министър председател от Политическа партия акад. Николай Денков с останалите партии. На нея би трябвало да се обсъдят предложенията към програмната декларация за националните цели и работата на Народно събрание през идната година. От Политическа партия дадоха поръчка, че по време на празниците ще изготвят и график за реализирането на всички цели. За 3 януари е планувана нова работна среща сред партиите, когато да се завърши програмната декларация. От Политическа партия възнамеряват да я предложат за гласоподаване на 5 януари. Ако тя бъде отхвърлена, то " Продължаваме промяната " ще върне втория мандат несбъднат.

В програмата на депутатите са още измененията в Закона за устройство на територията, ЗИД на Закона за медиацията, ЗИД на Закона за предучилищното и учебното обучение, както и ЗИД на Закона за кадастъра и имотния указател.  Ако съвещанието се проточи прекомерно дълго - то останалите проектозакони няма да се преглеждат. След това депутатите ще излязат във почивка до 3 януари.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР