Горенето на излишния природен газ край нефтените кладенци освобождава пет

...
Горенето на излишния природен газ край нефтените кладенци освобождава пет
Коментари Харесай

Въздействието на горенето на газ край нефтените кладенци върху климата е подценено

Горенето на непотребния природен газ край нефтените кладенци освобождава пет пъти повече метан от изчисляваното преди, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Метанът е мощен парников газ. В резултат тази процедура има доста по-голямо влияние върху измененията в климата, равно на въвеждането на 2,9 милиона спомагателни автомобила в придвижване всяка година, прецизират учените.  

Изследователският екип, управителен от Женвиев Плант от Мичиганския университет, взима проби от въздуха над газови факли в два седиментни басейна в Тексас - Пермския басейн и шистовия басейн Игъл Форд, както и наоколо до групировката Бакън, която е богата на петрол и газ и се простира сред Северна Дакота и Монтана. Само на тези региони се пада 80 % от изгарянето на природен газ в Съединени американски щати.

" Използвахме дребен аероплан, оборудван с извънредно чувствителни сонди, които мерят концентрацията на метан и въглероден двуокис ", изясни тя пред Агенция Франс Прес. " Взехме към 300 обособени проби от въздуха над места, където се гори. "  

В тези райони се изгаря най-вече природен газ в Съединени американски щати. Индустрията за изкопаеми горива и държавното управление на Съединени американски щати одобряват, че непрекъснатото горене на газ край сондите унищожава метана, главен съставен елемент на природния газ, с 98 %  ефективност. 
Проучването обаче опонира на този индикатор и го дефинира на 91,1 %, което е пет пъти повече от публично оповестените излъчвания на метан в Съединени американски щати.

При по-задълбочено разглеждане на данните екипът открива, че до момента в който край множеството нефтени кладенци ефикасността на горенето е 98 %, на други места, където има изхабяване, е 60 %, а на някои инсталациите са спрени и изпускат газ в атмосферата, предава Българска телеграфна агенция. Изгарянето на газ е всъщност губеща активност, защото суровината не е обвързвана с никакъв индустриален развой. Според изчисленията на Световната банка с годишно изхвърляния газ - 144 милиарда кубични метра, би било допустимо да се достави с сила цяла Африка на юг от Сахара.

В коментар към публикацията Райли Дюрен и Дебра Гордън изясняват, че изгарянето на газ има неподходящи последствия за здравето на половин милион души, които живеят в радиус от пет километра от трите наранени басейна. 

Метанът е мощен парников газ, чийто капацитет за световно стопляне е над 80 пъти по-голям от този на въглеродния двуокис през първите 20 години от навлизането му в атмосферата, макар че въглеродният двуокис има по-трайно въздействие.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР