Горан Стефановски: Театърът е много добър начин да контролираш смърттаТеатърът

...
Горан Стефановски: Театърът е много добър начин да контролираш смърттаТеатърът
Коментари Харесай

Горан Стефановски: Театърът е много добър начин да контролираш смъртта

Горан Стефановски: Театърът е доста добър метод да контролираш гибелта
Театърът е доста добър метод да контролираш гибелта и да я държиш на отдалеченост от себе си, както и да пееш песни за гибелта, младите девици и възрастните госпожи. Невероятно е по какъв начин на сцената може да си по едно и също време жив и мъртъв. Това сподели македонският драматург и публицист от европейска големина Горан Стефановски, който през днешния ден беше почетен от ректора на Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ) проф. доктор Станислав Семерджиев с почетната научна степен Doctor honoris causa, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Когато бях по-млад бях доста по-спокоен при такива церемонии. Бях по-скоро недоверчив. Защото всякога когато сложат нещо към врата на човек то някак си му тежи. Беше отлично да бъда млад и да нямам тази тежест към врата. Някой различен носеше отговорността за медала към врата. Сега обаче е мой ред да приема тази тежест “, съобщи по време на церемонията Стефановски.

Той описа доста истории от своя живот, както и за едно от визитата на театъра, в чийто край прострелват майка му и акцентира, че и до през днешния ден не има вяра, че тя е жива. Най-ярък отпечатък в съзнанието му обаче е оставила срещата с Йордан Радичков преди 20 година, на която той му разказал в три фрази цялата доктрина на драмата. Тези думи обаче са прекомерно цинични, с цел да ги кажа тук, изясни драматургът.

Горан Стефановски ще изнесе майсторски клас за студенти, експерти, публицисти.

БГНЕС напомня, че почетната научна степен Doctor honoris causa се присъжда за заслуги към развиването на международната просвета, обучение и просвета. Стефановски е 20-ата звезда, която я получава от НАТФИЗ след Никита Михалков, Дейвид Линч, Едуард Олби, Карлос Саура, Иржи Менцел, Клаудия Кардинале и други

Македонецът е създател на над 30 пиеси, поставяни по света, измежду които „ Диво месо “, „ Двойно дъно “, „ Татуирани души “, „ Черна дупка “. Последната под режисурата на проф. Иван Добчев ще се играе до края на сезона в театъра на НАТФИЗ./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР