Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на 136-та годишнина от

...
Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на 136-та годишнина от
Коментари Харесай

Google отбелязва 136 г. от рождението на Георгиос Папаниколау

Google сътвори Doodle (Драскулка) в чест на 136-та годишнина от рождението на учения Георгиос Николау Папаниколау.
Папаниколау е гръцки доктор, пионер в цитологията и ранната диагностика на раковите болести. Тестът на Папаниколау (ПАП тест, цитонамазка) през днешния ден се употребява в целия свят за разкриване на рак на шийката на матката при дамите в ранните стадии на болестта.
След дълги проучвания в региона на дегенеративното влияние на алкохола върху прасета, Папаниколау насочва вниманието си към проблемите на размножаването, свързани с функционалностите на половите органи, определянето на пола, функционалността на жлезите с вътрешна секреция и половите хормони. През 1923 година Папаниколау ползва собствен способ на проучване върху дами, започвайки от личната си жена, като учи физиологията на половите функционалности, а по-нататък – и диагнозата на рак на матката.

Неговият способ в началото е посрещнат със песимизъм, само че след това придобива необятна известност. Медикът става създател на ново научно направление в цитологията. Методът му открива необятни хоризонти пред медицинските проучвания на половата физиология и ендокринология - и изключително при диагностиката на рака.
Папаниколау има над 100 изявления, от тях 3 са монографии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР