Google проучва възможността да въведе такса за услугата си за

...
Google проучва възможността да въведе такса за услугата си за
Коментари Харесай

Google смята да „таксува“ за търсенето с помощта на изкуствен интелект

Гугъл изследва опцията да вкара такса за услугата си за търсене в интернет с изкуствен интелект. Ако тази самодейност бъде осъществена, за първи път един от главните артикули на компанията ще се предлага против възнаграждение.

Гугъл обмисля разновидности за прибавяне на някои функционалности, основани на изкуствен интелект, към своите премиум услуги, налични на платена абонаментна основа, които към този момент включват достъп до новия ИИ-асистент Gemini в Gmail и Docs, оповестява Financial Times, базирайки се на три източника. Разработването на технологията, нужна за въвеждането на услугата към момента е в ход. Ръководството към момента не е взело дефинитивно решение дали и по кое време да я пусне, споделя един от източниците.

Традиционната търсачка на Гугъл ще остане безвъзмездна и рекламите ще продължат да се появяват до резултатите от търсенето даже за платените клиенти.

Визуализация на резултати от търсене с изкуствен интелект в Гугъл

От доста години услугите на Гугъл за потребителите са най-вече безвъзмездни и се финансират напълно от реклами. В края на предходната година приходите на Гугъл от търсене и обвързваните с него реклами възлизат на 175 милиарда $. Това е повече от половината от общите ѝ продажби и по тази причина компанията би трябвало да отговори на въпроса по какъв начин да вкарва нововъведения в региона на решенията с изкуствен интелект, като в същото време поддържа огромен източник на доходи.

От ноември 2022 година, когато OpenAI започва ChatGPT Гугъл обезверено се пробва да отговори на конкурентната опасност, която съставлява известният чатбот. Той бързо дава цялостни отговори на доста въпроси, заплашвайки да направи обичайна търсачка, а затова и рекламите, които се появяват в търсенето ненужни.

През май предходната година Гугъл стартира да тества пробна търсачка, задвижвана от изкуствен интелект. Тя предлага подробни отговори на въпроси, демонстрира връзки към повече информация и реклами. Компанията обаче не бърза да добави функционалностите с ИИ към главната търсачка.

Резултатите от търсенето с ИИ са по-скъпи за Гугъл, в сравнение с обичайните, защото ИИ употребява доста повече компютърни запаси.

Компанията е предложила достъп до търсене с ИИ единствено за определени консуматори, в това число на клиентите на Гугъл One, на които против в допълнение възнаграждение се оферират някои преимущества, като да вземем за пример в допълнение пространство за предпазване в облак.

Преди повече от година Microsoft си партнира с OpenAI, с цел да пусне чатбот, в този момент наименуван Copilot в своята търсачка Bing. Новите функционалности с изкуствен интелект не способстваха за увеличение на пазарния дял на Bing и той остава надалеч зад Gоogle. Анализаторите предизвестяват, че в случай че търсачката на Gоogle стартира да дава по-пълни отговори благодарение на генеративен изкуствен интелект, рекламният ѝ бизнес ще пострада, защото потребителите към този момент няма да имат потребност да минават към уеб страниците на рекламодателите. Зависимите от трафика на Goоgle онлайн издатели също се притесняват, че ИИ ще стартира да извлича данни от техните запаси и трафикът към последните ще намалее.

Гугъл към този момент добави усъвършенствана версия на чатбота Gemini към новата абонамента Гугъл One тази година. Все още не е ясно по кое време компанията има намерение да пусне търсене, задвижвано от ИИ, и в какъв формат то ще бъде налично за клиентите. Източници, осведомени с работата на Гугъл настояват, че към момента не се изключва опцията за прибавяне на някои функционалности на ИИ към главната търсачка.

Самата Гугъл съобщи пред Financial Times, че „ не създава и не обмисля “ въвеждането на търсене без реклами, само че че ще продължи да построява нови премиум функционалности, с цел да развива абонаментни услуги в Гугъл.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР