Google обяви партньорство с Фонда за защита на околната среда

...
Google обяви партньорство с Фонда за защита на околната среда
Коментари Харесай

Google започва космическо картографиране на глобалните емисии на метан, за да помогне за опазването на околната среда

Гугъл разгласи партньорство с Фонда за отбрана на околната среда (EDF) зa правене на карта на нефтената и газовата инфраструктура и източниците на излъчвания на метан. EDF възнамерява да изстреля своя сателит MthanSAT през март. Той ще наблюдава излъчванията на метана, който има по-силен парников резултат от въглеродния диоксид.

Гугъл ще употребява изкуствен интелект, с цел да разпознава петролната и газовата инфраструктура и да сътвори световна карта на източниците на замърсяване.

Въпреки, че доста държавни организации и частни компании се концентрират върху въглеродния диоксид от изгарянето на изкопаеми горива в битката с изменението на климата. Към днешна дата точно излъчванията на метан са съдействали с съвсем 30% за световното стопляне на планетата. Метанът е главен съставен елемент на така наречен природен газ и постоянно се просмуква по цялата дължина на веригите за доставка. Депата за боклуци и отглеждането на животни също са съществени източници на замърсяване с метан.

През първите 20 години след навлизането си в атмосферата парниковият резултат на метана е 80 пъти по-силен от този на CO2.

За благополучие продължителността на наличието на метана в атмосферата е доста по-кратка от тази на въглеродния диоксид. Неговият резултат се демонстрира стотици години. Учените считат, че предотвратяването на замърсяването с метан може да има осезаемо и най-много неотложно влияние върху стабилизирането на климата.

„ Времето е от значително значение. Ако в действителност понижим излъчванията на метан бързо и фрапантно, можем доста да понижим темповете на стопляне през идващите десетилетия. “

заяви основният академик на EDF Стивън Хамбург

Проучванията на EDF и други групи демонстрират, че доста страни, в това число Съединени американски щати, доста занижават данните за приключване на метан от нефтената и газовата инфраструктура. Като решение EDF започва самодейността MthanSAT, която е подкрепена от голям брой високопоставени спонсори. По-специално, EDF си партнира с Новозеландската галактическа организация. По този метод MthanSAT се трансформира в първата обществено финансирана галактическа задача в страната.

През 2020 година фондация „ Земя “ на Джеф Безос даде на EDF 100 милиона $ в поддръжка на програмата MthanSAT.

Планира се спътникът на задачата MthanSAT да бъде изстрелян благодарение на ракета SpaceX Falcon 9 идващия месец. Извършвайки 15 завъртания към Земята дневно, спътникът ще мери равнищата на излъчванията на метан в най-големите райони за рандеман на петрол и газ в света. Алгоритми, основани на Гугъл Cloud ще разрешат на EDF да наблюдава общите излъчвания.

Още през тази година първите данни, събрани от MthanSAT ще бъдат налични за откриватели и политици.

„ До края на 2025 година би трябвало да имаме доста ясна картина в международен мащаб на всички огромни нефтени и газови басейни в света. “

споделя Хамбург

Изкуственият разсъдък на Гугъл е подготвен да открива местата на кладенците, помпените станции, резервоарите за предпазване и друга инфраструктура за изкопаеми горива. Тези данни ще оказват помощ да се разпознават източниците на замърсяване. След което ще се подхващат дейности за понижаване на течовете. Понастоящем течовете съставляват към 1 % от годишния рандеман на газ в Съединени американски щати, което е 6,5 милиона тона метан годишно.

За страдание отстраняването на тези течове не е задоволително за реализиране на световните цели за климата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР