Голямо находище с над десет вкаменелости от животни, живели преди

...
Голямо находище с над десет вкаменелости от животни, живели преди
Коментари Харесай

Откриха голямо находище на древни животни в Югозападна Турция

Голямо находище с над 10 вкаменелости от животни, живели преди 2 до 9 милиона години, е намерено в Югозападна Турция, оповестява Анадолската организация, като се базира на откриватели.

Мала Азия, която лежи на кръстопътя сред Европа, Азия и Близкия Изток, е и мястото, където са намерили покой останките на доста хора и животни, живели през хилядолетията, споделя Ахмет Ихсан Айтек, антрополог от университета "Мехмет Акиф Ерсой " в окръг Бурдур. Айтек е началник на 14-членен екип, в който вземат участие палеонтолози и геолози и който стартира изследвания в окръг Денизли през предходната година.

"През тази година имахме доста сполучлив сезон. В Денизли открихме фосили, които принадлежат на 14 разнообразни типове животни ", сподели Айтек и добави, че откритията са значими за осветляването на историята на района.

Изследователят изясни, че находките принадлежат към две разнообразни геологически ери - към миоцена (преди 5 до 23 милиона години) и плейстоцена (преди към 2,6 милиона години).

От миоцена учените са разкрили два разнообразни типа жирафи (по-едри от днешните, само че без присъщия дълъг врат), два типа носорози (подобни на днешните), два типа ранни коне, два типа хиени (един от тях по-едър от днешните) и фосил на слон, морфологически сходен на днешните хипопотами. Останалите три фосила принадлежат на рогати животни, сходни на актуалните антилопи, и един към момента некласифициран фосил. Според Айтек животните са живели преди към 9 до 7 милиона години.

От плейстоцена турските учени са разкрили фосили на кон и лисица. "Останките на лисицата от изключително огромно значение, тъй като са едни от най-старите, откривани до момента в Мала Азия ", сподели Айтек.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР