Голямо мнозинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило интегрирането на

...
Голямо мнозинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило интегрирането на
Коментари Харесай

Датчаните подкрепиха интегрирането на Дания към политиката за отбрана на ЕС

Голямо болшинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило консолидираното на Дания към политиката за защита на Европейски Съюз. Това демонстрират резултатите от всички преброени бюлетини от референдума, създаден по въпроса през вчерашния ден, съобщи Франс прес.

" Тази вечер Дания изпрати значим сигнал. На нашите съдружници в Европа и НАТО и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се сплотяваме ", съобщи премиерката на Дания Мете Фредериксен пред свои симпатизанти.

" Има една Европа преди 24 февруари, преди съветската инвазия, и една Европа по-късно ", добави тя.

Две седмици след съветската инвазия премиерката на Дания разгласи реализирано съглашение с множеството от партиите в Народното събрание да се създаде референдум по въпроса дали Дания да се причисли към европейската отбранителна политика. Досега страната се ползваше с право на изключение от нея. Повечето от партиите в Народното събрание реализираха и единодушие да се усилят вложенията в защитата, с цел да се преодолее прагът от 2 % от Брутният вътрешен продукт, за който упорства алиансът.

Дания, която е обичайно евроскептична страна, получи през 1993 година правото на серия от изключения от някои европейски политики. Така да вземем за пример страната не е взела участие в нито една военна задача на Европейски Съюз до момента поради това, че не беше част от общата европейска политика в региона на защитата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха историческия избор в Дания.

" Приветствам мощното обръщение за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ ", написа в Туитър Фон дер Лайен. Тя изрази убеденост, че Дания и Европейски Съюз ще извлекат изгода от това решение.

" Народът на Дания направи исторически избор ", добави пък Шарл Мишел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР