Голямо количество умряла риба са намерени край язовир Пчелина до

...
Голямо количество умряла риба са намерени край язовир Пчелина до
Коментари Харесай

След мръсния въздух: втори голям екопроблем в Перник

Голямо количество умряла риба са открити край язовир " Пчелина " до Перник. Причината за това към момента не е ясна, съобщи бТВ.

Припомняме, че през вчерашния ден имаше сигнал за мъртви риби край земенското село Жабляно.

Според локални риболовци, които непринудено охраняват и почистват язовира, в продължение на четири месеца река Струма е текла в разнообразни цветове - алена, жълта, имало и пяна.

" Алармирахме и Регионална инспекция за опазване на околната среда, и Басейнова дирекция, никой не обърна внимание. Тази вода се вливаше в язовира и в един миг бомбата гръмна. В момента има тонове измряла риба ", обясниха те.

Народният представител Станислав Владимиров е подавал сигнали за замърсяването на река Струма и съответно за язовира.

" Аз съм задавал много въпроси на министъра на околната среда и водите и той дава отговор уклончиво за това кой е отговорен река Струма да тече в разнообразни цветове. И в този момент съм задал въпрос за умрялата риба, и се надявам този път министър Нено Димов да пристигна в Перник и да види ", сподели Станислав Владимиров.

Той уточни, че по поречието на Струма има доста предприятия, и причинителят не е явен.

Областният шеф на Перник Ирена Соколова съобщи, че сигнал е имало за умряла риба по поречието на река Струма, а не в язовир " Пчелина ".

Проверката на язовира е посочила, че има занижени равнища на О2 в дълбочина на язовира, пробите още се обработват, сподели тя. Сигналът за реката е след приключване на миещи препарати от един от цеховете, изясни Ирена Соколова. По думите й, тогава е открито съществуване на сапонини.

От Басейновата дирекция също показаха, че пробите демонстрират доста ниско равнище на О2 и висока температура. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР