Голямата суша през 1985-86 г. води до това, Галилеево море

...
Голямата суша през 1985-86 г. води до това, Галилеево море
Коментари Харесай

Лодката на Галилей

Голямата суша през 1985-86 година води до това, Галилеево море да доближи до извънредно ниски равнища, излагайки огромни области по продължение на бреговата линия на показ. Двама братя, Мош и Ювал Луфан от Кибутс Гиносар, откриват покрай Тиберий по продължение на северозападния бряг на морето, останките на 2 000-годишен транспортен съд, заровен в тинята.

Израелският археолог Шели Вашман, специалист в региона на морската археология, преглежда потъналата лодка на място и удостоверява, че е много по-древна в съпоставяне със актуалните плавателни съдове. Неговото изказване е въз основата на строителната техника, употребена в древността, при която дъските на корпуса са съединени в краищата си посредством врязване и обособените елементи се държат дружно от дървени клинове. Това е първият път, когато антична лодка е открита в морето на Галилей.

Откритата лодка е с размери към 30 фута дължина и 8 фута широчина в най-широката й част. Тя е разкопана през февруари 1986 година и деликатно е преместена към 1600 ярда до особено конструиран за запазването й басейн, където остава в продължение на няколко години, подложена на възстановяване.

Въз основа на фрагменти от керамични съдове, открити в лодката, се смята, че тя датира някъде от интервала сред края на 1-ви век прочие Хр. до към средата на 1-ви век. Седемнадесет части от керамични съдове са били употребявани в разбора, в това число и цяла лампа, готварски съд, както и разпознаваеми фрагменти от съдове за готвене, делви и дамаджана.

Тези керамични съдове са разпозната като част от колекция, позната от други Галилееви находки от разкопки. В допълнение, датирането на въглерод 14 удостоверява, че находките са от интервала сред 120 година прочие Хр и 40-та г.

Открито е доказателство, че лодката може по едно и също време да плава и/или да се ръководи посредством гребане. Очевидно е също, че в лодката могат да се настанят четири гребци плюс кормчия. Изчислено е обаче, че лодката може да побере петнадесет лица, сходно на лодката, в която Исус и дванадесетте му възпитаници пътували в морето.

През последните години, лодката, консервирана с огромни старания, има непрекъснат дом в особено издигната изложбена зала в Кибутс Гиносар. Тя има извънредно значение за туристите, които посещават Светата земя, пробвайки се да пресъздават Учителя Галилей.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР