Голямата конферентна зала в Дома на културата Борис Христов“ не

...
Голямата конферентна зала в Дома на културата Борис Христов“ не
Коментари Харесай

Залата на Дома на културата не успя да побере желаещите за среща с Юлияна Антонова-Мурата

Голямата конферентна зала в Дома на културата „ Борис Христов “ не съумя да побере предходната вечер искащите да видят и чуят авторката на „ Сан ранг, Япония “ – Юлияна Антонова-Мурата, една забележителна жена, която освен гордо носи името българка в страната на изгряващото слънце – Япония, само че е и потвърдено един от най-интересните разказвачи на човешки истории за японския обичай, просвета, освен това разказани с доста обич.

Новият алманах включва 57 истории (придружени с цветни снимки), които са естествено продължение на устрема на Юлияна Антонова-Мурата да раздипля пред читателя слой по слой многоликата душа на японската просвета и метод на мислене. А когато това е направено с любов, схващане и поклонение, постоянно допира сърцето.

„ Сан ранг, Япония “ ни среща с над 30 герои и техните истории, които ни носят примирение, ентусиазъм и един друг взор към живота; носят чувство за „ мияби “ – един от най-старите обичайни идеали, като при общуването с тези герои липсва неучтивост, предумишленост, иронизиране; учат ни да живеем красиво красиво и почтено, да чакаме умерено и че „ същинското самообладание е да се търпи нетърпимото “. Последният раздел в книгата носи оптимистичното заглавие „ Може, може България “ – в тези разкази ще прочетем за редица сполучливи българи в Япония.

Организатор на срещата в града под тепетата бе Община Пловдив, отдел „ Култура, археология и културно завещание “. Неин хазаин бе заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър с три мандата в Българското посолство в Токио. Тя продължава да живее със своя японски брачен партньор в страната на изгряващото слънце. Срещите си, които назовава уроци по положителни взаимоотношения, разказва забавно в къси разкази в своите книги. Двете ѝ предходни „ Моши моши, Япония “ и „ Уки уки, Япония “ се трансфораха в бестселъри, а в този момент Юлияна употребява престоя си в България, с цел да се среща със своите читатели и съвсем всеки ден е в друг български град. Тя споделя по един извънредно прелестен и внимателен метод за обаятелната просвета на връзките в Япония, за хората и техните порядки, за тяхната същина.

Юлияна е извънредно дейна във фейсбук. Кратките ѝ текстове са толкоз забавни и впечатляващи, че от години притеглят вниманието на доста консуматори в мрежата. Вчера част от пловдивските ѝ другари – действителни и виртуални, пристигнаха на срещата в Пловдив, донесоха ѝ дарове, доста цветя и се снимаха за спомен. Още преди началото на срещата и след нея, Юлияна Антонова-Мурата неуморно даваше подписи на своите фенове, като опашката от искащи продължи дълго и след привършване на събитието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР