Pro-Wagner акаунти продължават да се появяват във Facebook и Instagram след забраната на Meta за наемническата група, показва доклад

...
Голяма мрежа от акаунти във Facebook и Instagram популяризира руската
Коментари Харесай

Голяма мрежа от акаунти във Facebook и Instagram популяризира руската наемническа група Wagner сред стотици хиляди последователи, месеци след като Meta обеща да премахне съдържание, прославящо групата, според нов доклад на експерти по дезинформация.

Проучването установи повече от 110 про-Wagner акаунта, работещи на повече от дузина езици в платформите на Meta. Много от публикациите призовават за новобранци, включват изображения на графично насилие или изразяват възхвала за група, която администрацията на Байдън е нарекла транснационална престъпна организация.

Въпреки че остава неясно дали акаунтите в социалните медии официално говорят за групата Вагнер, много от тях поне се представят за организацията, каза базираният в Лондон Институт за стратегически диалог (ISD), който публикува доклада в четвъртък. Дори ако акаунтите не са пряко свързани с групата Wagner, каза ISD, създаденото от тях съдържание все още вероятно нарушава условията на Meta.

Очевидното постоянство на про-Вагнер съдържание в платформите на Meta подчертава как частната военна група, ръководена от Евгений Пригожин – или може би почитателите на организацията – е успяла да заобиколи политиката на Meta, предназначена да се бори с така наречените „опасни организации“.

Алгоритмите на Meta също изглежда препоръчват про-Вагнер страници и групи на изследователите на ISD, докато те провеждат проучването, се казва в доклада, повдигайки въпроси относно способността на компанията да предпазва потребителите от откриване на материали, които прославят групата.

В изявление от четвъртък Meta каза, че оценява акаунтите, подчертани в доклада, и че на групата Wagner „не е разрешено да присъства на нашите платформи и ние редовно премахваме активи, когато идентифицираме тези с ясни връзки с организацията“.

През май, след съобщения, че Вагнер е използвал платформи на социални медии, за да засили усилията си за набиране на персонал, Meta каза, че е забранил Вагнер съгласно политиката си за опасни организации. По това време Meta каза, че също така ще премахне съдържание, което възхвалява или подкрепя Вагнер, „когато разберем за това, включително публикации, които имат за цел да наемат за тях“.

Независимо дали Вагнер стои зад сметките, разкрити от ISD, Пригожин отдавна е свързан с информационни операции, които използват социалните медии, според изследователи и американски служители. Шефът на Вагнер през февруари призна, че е основал Агенцията за интернет изследвания, „ферма за тролове“, която Вашингтон санкционира за намеса в изборите в САЩ.

Правилата на Meta за опасни организации, които също обхващат движения като QAnon и част от съдържанието, свързано с екстремизма на Boogaloo, ограничават материали, които насърчават насилието. Неговите най-строги ограничения засягат това, което Meta нарича „Tier 1“ субекти, които се застъпват за „насилие срещу цивилни, многократно дехуманизиране или застъпване за увреждане на хора въз основа на защитени характеристики или участие в систематични престъпни операции“.

Вагнер се счита за субект от ниво 1, потвърди Meta пред CNN. Това означава, че Meta не позволява „възхвала, съществена подкрепа и представяне“ на Вагнер или неговите лидери, основатели или видни членове. Но изявлението на Meta в четвъртък предполага, че забраната се прилага предимно за съдържание, което може да бъде проследено директно до групата, а не от нейни привърженици или поддръжници от трети страни.

Meta добави, че през първото тримесечие на 2023 г. е премахнало 14,5 милиона части от съдържание, което нарушава политиката им за опасни организации, 99% от които са били предприети действия, преди потребител да докладва. Докладът на ISD междувременно подчертава как може да има допълнително съдържание в нарушение, което Meta не е открила и премахнала.

Структурите на собственост на Вагнер не са прозрачни и дейностите, свързани с Пригожин, често са оперирали чрез мрежа от несанкционирани офшорни компании. Но публикациите и акаунтите, открити от ISD, в някои случаи публикуваха „автентични данни за контакт“ за Wagner, които включват реални телефонни номера, канали в Telegram и връзки към официалния уебсайт на Wagner. Други публикации показват съдържание, възхваляващо групата, каза ISD, включително видеореклами, изобразяващи войници на Вагнер в драматични, сценични сцени или предоставящи препоръки за Вагнер като „голямо семейство“.

Три от Facebook страниците, които ISD установи, рутинно споделят про-Вагнер съдържание на арабски с общо повече от 136 000 последователи, според доклада. Страниците са подкрепяли Вагнер от миналия декември, каза ISD, което означава, че дейността им е започнала преди забраната на Meta да влезе в сила и е продължила въпреки промяната в политиката.

От тези страници, ISD пише, „най-гледаният пост, видео с над 712 000 гледания, показва как наемнически сили на Вагнер тестват капани за танкове, поставени на отбранителна линия в Украйна. Установено е също, че тези страници примамват потребители на Facebook към Telegram с връзки към графично съдържание, показващо мъртви тела.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР