Голяма е вероятността и напролет на пазара да няма български

...
Голяма е вероятността и напролет на пазара да няма български
Коментари Харесай

Прогноза: Напролет вместо краставици и домати ще ядем марули и рукола

Голяма е вероятността и през пролетта на пазара да няма български краставици и домати, а вместо тях ще можем да си купим рукола или марули. Това предвиждат специалисти от земеделския бранш – техните наблюдения сочат, че притежатели на оранжерии се насочват към по-студоустойчиви култури поради непостижимите цени на отоплението. За страдание, най-масовите зеленчуци не дават отговор на този аршин. Минимум 22-25 градуса е оптималната температура, при която могат обикновено да се развиват освен краставиците и доматите, само че и тиквичките, пиперът и доста други.

Така някои от обичайните производители към този момент са заменили тези култури с моркови, ряпа и репички. Те се развиват най-добре при 15-20 градуса, само че понасят относително добре и температури до 5-8 градуса. Подобни са условията на чесън, лук, главесто зеле, аспержи, рукола, спанак. Някои от тях даже оцеляват при минусови температури, въпреки това да забавя растежа им. Друг е въпросът до каква степен българският консуматор ще е податлив да насочи желанията си към тях и дали този обезверен опит може да се оправдае като стопански резултат. Напролет ще разберем. Земеделските производители сигурно осъзнават, че с избора на по-нетрадиционни култури поемат по-висок риск, само че очевидно правят оценка като още по-неприемливо да вложат маса пари в отопление, а след това да не могат да си ги върнат при реализацията на по-топлолюбиви зеленчуци.

Очаква се през февруари и март да се редуват по-слънчеви с мразовити дни, както и да има интервали с трайна снежна завивка. Задължително е при изобилен сняг оранжерията да се отоплява най-малко дотолкоз, че да го стопи и да не се стигне до това неговата тежест да унищожи оборудванията. А и по това време в тях към този момент са заложени разсадите за пролетното засаждане. Именно заради тази причина стопани си вършат сметката, че щом по този начин и по този начин ще отопляват най-малко понякога, няма смисъл останалата част от земята да стои празна, по-добре е да се засее с нещо по-непретенциозно.

Заложилите на зелена салата пък си вършат сметката, че тя става подготвена за 50-60 дни при зимни условия, тъй че първоначално или средата на март въпреки всичко ще могат да употребяват парниците си и за средноранно произвеждане на домати и краставици. Руколата пък се бере най-вече 40 дни след засяването, другояче става горчива. Тя в последно време набира известност като гурме зарзават, стартиран от известните имена в кулинарното изкуство, само че към момента се предлага единствено в огромните вериги и е много скъпа, по тази причина и земеделци виждат в нея насърчителен капацитет.

Още в края на предходната година стана ясно, че близо 70-80% от оранжеристите са се отказали от ранно производство, откакто цената на пелетите, електричеството и други горива се усили над три пъти. Това докара и до освобождение на голям брой служащи, които си изкарват прехраната само с труд в селското стопанство. Така се случи и със супер съвременни оранжерии, в които са вложени милиони, като тази на посоченото за образец семейство Иван и Десислава Кабурови от село Мало Конаре, предава zemedeleca.bg.

Засега е ясно единствено едно – зимният сезон за българското произвеждане е загубен. Ефектът от това към този момент се усеща и от потребителите, които купуват главно вносни домати на цени 4-5 лв. и краставици по 6 до 7,50 лв.. Предстои да разберем по какъв начин ще продължат нещата в бранша отсега нататък. До момента единственото заричане от властта е помощта за оранжерийните производители да пристигна след приемането на бюджета за 2022 година, което се чака да стане през март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР