Голяма е вероятността държавата да заплати обезщетение за всички отнети

...
Голяма е вероятността държавата да заплати обезщетение за всички отнети
Коментари Харесай

Делото е в ЕСПЧ: България плаща на Ерджан Рашид – Роко

Голяма е вероятността страната да заплати обезщетение за всички отнети парцели и коли на емблематичния кърджалийски предприемач Ерджан Рашид-Роко. Емблематичният предприемач от мътните години на прехода заведе дело в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

„ Към момента то е на финален стадий. Процедурата е дълга и произнасянето ще стане в границите на година. Най-вероятно делото ще бъде извоювано. Едва тогава ще се направи оценка на компенсацията “, уточни за 24rodopi.com юристът на Рашид и един от най-хубавите адвокати по интернационално право Михаил Екимджиев.

През 2011 година Комисията „ Кушлев “ (Комисията за определяне на имуществото, добито с престъпления), предшестваща КПКОНПИ - Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество), прибра в интерес на страната имущество за към 1,7 млн. лева от кърджалийския предприемач. Това се случи след близо 13 години правосъдни процедури, 42 тъжби против него за осъществени незаконни действия и 15 каузи.

Съдът е открил, че от 1993 година до 2006 година Роко е придобил парцели на стойност 1 719 073 лева, които няма по какъв начин да са извоювани, с изключение на с незаконна активност. Разликата сред законните му приходи и действителното му благосъстояние е 6 920 минимални работни заплати.

Роко има и 15 влезнали в действие присъди за безчинство, за незаконен хазарт, за пране на пари, за нелегално оръжие, за алкохол без бандерол и други В същото време обаче съумява да осъди страната в Страсбург два пъти за 6000 и за 4000 евро, тъй като е лежал в пандиза без присъда и тъй като се е оплакал, че са го били при ареста.

Сред парцелите му са ресторант " Рибарска среща ", 7900 дка плодородна земеделска земя в с. Пепелище, тракторна база в с. Сушево със склад и ремонтна работилница, две оранжерии в бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство " Джебел басма ", вила с дворно място от 1100 кв.м в местността „ Ханчето “, Момчилградско, брокерски офис на първия етаж в постройката на бившето ОКС-Кърджали, парите от продажбите на 1 камион, 5 леки коли и 5 жилището на влиятелни места в града; дружествени дялове в " Еврофинанси " ЕООД.

За 1993-1995 година Роко е заявил нулеви приходи, само че през 2004-2006 година се е сдобил с 9 автомобила за 399 682 лева и с 8 недвижими парцела за 11 769 910 лева Нулев приход е заявил и през 2005 година, а през 2006 година е теглил заем от 150 000 лева, с които безрезултатно се е опитал да изясни пред съда произхода на парите си.

Името на Ерджан Рашид-Роко нашумя през 1997 година, когато на 14 април демонстративно бе задържан от Министерство на вътрешните работи под управлението на тогавашния министър Богомил Бонев. В дома му бе открита подправена валута - 413 000 немски марки и 20 000 $. Това бе и мотивът за първия скандал сред Бонев и към този момент починалия някогашен основен прокурор Иван Татарчев. Тогава се твърдеше, че акцията против Рашид е политическа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР