Голяма част от университетите в страната са заплашени да останат

...
Голяма част от университетите в страната са заплашени да останат
Коментари Харесай

Ректорите на всички университети се събраха в Пловдив, за да вземат важни решения

Голяма част от университетите в страната са застрашени да останат без финансиране, тъй като нямат статут на научноизследователски университети. Това стана ясно по време на съвещанието на Съвета на ректорите в Пловдив, на което участва и служебният министър на образованието, съобщи кореспондент на .

Ректорите на висшите учебни заведения са обезпокоени от новите критерии за оценяване и акредитация, които към момента не са обновени и от които ще зависи финансирането на университетите. На срещата, която се организира в Медицинския университет в Пловдив, ръководителите на висшите учебни заведения попитаха министъра на образованието какъв път на развиване могат да имат близо 40 държавни университета у нас, които не са научноизследователски и по какъв начин те ще бъдат финансирани.

„ Тук би трябвало да имаме доста дейна връзка и с бизнеса за финансирането на тези университети “, изясни акад. Лъчезар Трайков - ръководител на Съвета на ректорите и ректор на МУ-София.

„ Има нужда такива научни артикули, осъществени от изследователска активност, доста бързо да бъдат приложени в практиките и по задание на бизнеса да бъдат разработвани разнообразни иновационни артикули, които да намерят доста бърза реализация на пазара на труда. “, заяви проф. доктор Мариана Мурджева - ректор на МУ-Пловдив.

„ Останалите университети имат благоприятни условия по разнообразни европейски и национални стратегии да аплайват за развиване на своята активност. “, добави просветителният министър проф. доктор Сашо Пенов.

Очаквайте детайлности!
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР