Голяма част от тези шест искания на енергетиците вече са

...
Голяма част от тези шест искания на енергетиците вече са
Коментари Харесай

Заместник-министър на енергетиката: 4 енергоблока може да бъдат запазени

Голяма част от тези шест претенции на енергетиците към този момент са ни известни. Четири енергоблока може да бъдат непокътнати, разяснява пред Нова тв Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката.

" Говорим да вземем за пример за най-малък състав на 4 енергоблока, сходни на тези в електроцентралите в Маришкия басейн или в Бобовдол, които да са географски разпределени по метод, че да могат да обезпечат стабилната работа на системата ", посочи Ненов.

Относно настояванията на енергетиците да бъде непокътнат Механизъма за потенциал, той бе безапелационен, че това е следвало да се отбрани пред Брюксел до 2019г.

" Ако беше предпазен тогава, имаше опция да бъде прилаган доникъде на 2025 година След 2020 година е неприемливо да бъде въвеждан сходен механизъм за потенциал за съоръжения с по-висока интензивност на въглероден интензитет, каквито са нашите централи ", изясни Ненов. Той, обаче, не означи, че тази точка е неизпълнима. По думите му от 19-ти септември насам се разискват разновидности за различно решение на внедряване на механизъм.

  " Има диалог с Енергийния систематичен оператор, с цел да се създаде механизъм, с който да бъдат осъществени този вид услуги, които подобен вид мощности могат да дават. Идеята е на този стадий електроцентралите да работят при пазарни условия в моментите, в които пазарната цена разрешава това. А когато има дефицит - на пазарен принцип енергийният систематичен оператор да организира конкурентни търгове и на база на конкурентни оферти от участниците да купува най-изгодното ", уточни Ненов.

Заместник-министърът счита, че няма риск да останем без ток.  " България е в прелестна позиция да разполага с един енергиен микс. Освен това сме дълготраен експортьор на електрическа сила, обезпечава и покрива недостига районно. И от сюжетите, които бяха обсъждани и на база на които беше призната пътната карта от Консултативния съвет по зелената договорка, който планува до 2038 година да има опция да работят въглищните централи. В този сюжет се вижда, че във всяка една от хипотезите България остава чист експортьор, с изключение единствено на един сюжет в който се извеждат предварително въглищни централи и не се позволява построяването на нови газови мощности, само че той не е определен ", посочи Ненов. Той акцентира, че прекомерно дълго е отлагана тематиката с прехода на въглищните централи и колкото по-дълго се отсрочва, толкоз по-трудни и тежки стават решенията. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР