Голяма част от разходите, са възстановени от програми на ЕС.

...
Голяма част от разходите, са възстановени от програми на ЕС.
Коментари Харесай

56 млн. лв. е струвало настаняването на украинци в хотелите през 2023 г.

Голяма част от разноските, са възобновени от стратегии на Европейски Съюз. Натоварването върху българските данъкоплатци е минимално ", успокои финансовият министър Асен Василев
Пълен доклад за разноските, направени по интеграцията на украинските бежанци у нас през 2023 година направи по време на парламентарния надзор финансовият министър Асен Василев.

" Голяма част от разноските, са възобновени от стратегии на Европейски Съюз. Натоварването върху българските данъкоплатци е минимално ", успокои финансовият министър. Той добави, че множеството от бежанците от Украйна към този момент били интегрирани на пазара на труда и към този момент заплащат осигуровки и други неща като всички български жители.

За хотелите, в които са настанени украинци са отишли 56,2 млн. лева 37,6 млн. са за 2022 година, само че са изплатени през идната година.

За обществени разноски от МТСП са дали 1,5 млн. лева. 

За времена поддръжка за интеграция на пазара на труда за хората, почнали работа тук общата помощ е 6,8 млн. лева Това са помощи за работодатели при наемане на нови лица.

Отпускани са и по 100 лева ваучери за храна - за предпочитани потребности на деца и техните родители. Това е коствало на бюджета 3,9 млн. лева

Още 4,7 млн. са преведени по бюджета на НЗОК за медицински услуги -  по същия ред, който се ползва за студенти пенсионери и деца, които не подлежат на обществено обезпечаване.

Първанов посочи, че през 2022 година предшественикът на Василев е отчел за 10 месеца 840 мнл. лева разноски за интеграция на украински бежанци у нас. " Това е 10 пъти повече от това, което давате за 12 месеца. Може би е покривано нещо... ", заподозря депутатът. Той добави, че финансовият министър не може да засече различен разход - неплащането на градския превоз. " Не е ясно коя община какъв брой разноски прави. Има и други пера, които мъчно може да се засекат и след време да избухнат като мина ", предизвести депутатът. Според него възпитаници и възрастни, казващи фраза на съветски били подминавани от проверяващите в столичния превоз.

Асен Василев пък му подсети, че транспортните услуги са си общинска политика и всяко обитаемо място взема решение по какъв начин да действа. Той призна, че  за 2022 година в действителност е имало по-високи разноски - имало доста бежанци, заплащането към хотелите било 40 лева, само че средствата отишли за хотелския бизнес, а не непосредствено към украинците. 

" 239 млн. са, а не 800. От които покрити от Европейска комисия са 138 млн. Разходите за българския бюджет през 2022 година са били към 100 млн. ", отвърна той обвиняванията на Първанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР