Голяма част от организацията на на парламентарните избори в чужбина

...
Голяма част от организацията на на парламентарните избори в чужбина
Коментари Харесай

Иван Кондов: Не очаквам да има затруднения в хода на изборния процес зад граница

Голяма част от организацията на на парламентарните избори в чужбина към този момент е осъществена. Това сподели за БНР Иван Кондов, непрекъснат секретар във външно министерство, който управлява работна група „ Избори “.

" Остава представителите на страната да бъдат командировани по секциите за присъединяване в изборите. Всички машини са доставени в дипломатическите и консулските представителства, които ще имат грижа в идващите няколко дни да ги доставят до секционните изборни комисии. Всички изборни бумаги са доставени. Има 30 секции, които ще получат книжата си посредством представители на страната, защото са доста отдалечени ”, добави Кондов.

Той допуска, че на тези избори ще бъдат изхарчени повече средства, в сравнение с предходните.

" На предишните избори похарчихме 4.4 милиона. Предполагам, че на този избор ще похарчим малко повече, защото командироваме повече чиновници ".

Кондов разяснява и недоволството на сънародниците ни зад граница, че в секциите се назначават най-вече представители на политически партии. Те изпратиха протестно писмо до институциите и медиите.

" Това е проблем, който е възниквал и на предходни избори. Свързан е с условията на Изборния кодекс. В него се споделя, че преимущество за назначение на членове на секционни комисии имат партиите. Но нашите сънародници, които подкрепят организацията, имат упованието да са първите назначени. А в някои секции има хора напълно от политическите партии. Това провокира неодобрение. Писмото би трябвало да е ориентирано към политиците. Партиите биха могли да създадат жест към българите в чужбина ".

Иван Кондов не чака да има усложнения в хода на изборния развой зад граница.

" Имаме подготвеност да реагираме бързо с над 1600 аварийни членове. На процедура това са четвъртите избори, при които има някаква смяна на Изборния кодекс. Общо взето се оправяме добре. Ще има известно скупчване на предадени протоколи в ЦИК, само че те към този момент има опит ”, съобщи Кондов.

Той уточни, че МвНР най-вече се е затруднило при осъществяването на новото условие за изпращане на един държавен чиновник във всяка секция.

Кондов прикани бъдещите депутати, в случай че има законова опция, да одобряват отдалечено гласоподаване в чужбина.

„ Това ще ни приближи до съвсем всички европейски страни, които го организират. Той е основан преди много години, когато секциите са били доста малко. Сега са неведнъж повече, само че периодите за взимане на решения са както преди. Ако се преразгледат, това ще ни облекчи доста ”, сподели още Кондов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР