Голяма част от европейците вярват, че ЕС се е насочил

...
Голяма част от европейците вярват, че ЕС се е насочил
Коментари Харесай

Четири големи риска преди Евроизбори 2019

Голяма част от европейците имат вяра, че Европейски Съюз се е насочил в неверна посока, само че Брюксел се надява да трансформира тази незадоволеност в демократическа увереност, а не в политическа незаинтересованост, написа в собствен разбор Раян Хийт за изданието Politico, представен от БГНЕС.
С оставащата една година преди жителите на Европейски Съюз да отидат да гласоподават, тези в сърцевината на европейската народна власт се стремят към същински либерален диалог в целия континент в подготовката за вота през 2019 година За да реализират това, те би трябвало да преодолеят наклонността на европейските избори да изпаднат в разхвърлян, инцидентен общ брой от национални гласове при ниска изборна интензивност.
Най-тревожно във финансираното от Европейски Съюз ново изследване на Евробарометър, в което са взели участие 27 600 гласоподаватели в Европа, е, че 44% споделят, че Европейски Съюз се ориентира в неверната посока, против 32 на 100, които считат, че се Общността се вярно. Това сочи към по-нататъшен напредък на антиелитарните и евроскептичните партии. Институциите на Европейски Съюз хвърлят пари за решение на казуса в опит да се борят както против апатията, по този начин и против популистката вълна.
Заедно, Европейският парламент и Европейската комисия възнамеряват да похарчат повече от 30 млн. евро за реклама и поддръжка за гласоподаване, ориентирани по-специално към младежите и тези с мека поддръжка за Европейски Съюз.

Докато Европейски Съюз се ангажира с напъните йерархично да ентусиазира гласоподавателите, началната му позиция е, че единствено половината от пълнолетното население на Европа споделя, че се интересува от изборите, сочи новото изследване на Евробарометър. Това е еднакво на изследванията, извършени преди изборите за Европейски парламент през 2014 година, в които изборната интензивност спадна за седми следващ път до по-малко от 43%. Тогава в Словакия да вземем за пример гласоподаваха единствено 13%.
С тези " облаци " на изборната интензивност, надвиснали над изборите, политическите партии и институциите на Европейски Съюз ще бъдат принудени да отклонят лимитирани запаси от обилни диспути за бъдещето на Европа, с цел да привлекат хората към изборните урни.
Една тактичност, която има възможност да успее, е, че някои страни, в това число Белгия, Испания и Литва, натрупват дружно два или повече избори - от локални до национални и президентски вотове - в същия ден като европейския избор, с цел да се усили присъединяване.


Проевропейското центристко болшинство на Парламента би трябвало да се счита за късметлия, че евроскептиците не могат да се обединят под един политически чадър.
Дясноцентристката Европейска национална партия и социалистите на континента завоюваха 53% от гласовете през 2014 година Този път социалистите по-специално имат проблем: предстоящо неприятно показване в съвсем всички огромни страни от Европейски Съюз, в това число Германия, Франция, Италия и Полша значи, че десетки от местата на социалистите в Европарламента са изложени на риск, а дружно с тях и проевропейското болшинство. Възможните сили, които да заменят социалистите в политическия център, като партията на Еманюел Макрон, " Напред! ", до момента не съумяха да се материализират.
От младите гласоподаватели, които институциите на Европейски Съюз се пробват да привлекат с рекламните си акции, 63% споделят, че " новите политически партии и придвижвания могат да намерят по-добри решения ", в сравнение с съществуващите партии. Всеки опит да се активизира гласуването за младежта рискува те да се насочат към евроскептичните настроения.
Италия - която е на път да има ляво-дясна популистка ръководеща коалиция - е показателна. Италианците към този момент демонстрират най-ниските равнища на поддръжка за участие в Европейски Съюз от всяка страна от Европейски Съюз (44%), а два пъти повече хора считат, че гласът им не се чува на европейско ниво (61% към 30%), в сравнение с тези, които са на противоположното мнение.

Тъй като центристките партии клонят към залез, евроскептиците получават повече лостове на властта, в това число и в центристките групи.
Дръзката изразителност против Европейски Съюз е постоянна характерност в мненията на националните държавни управления за Европейски Съюз и има опора в четири европейски политически групи: Европейската национална партия (чрез партията " Фидес " в Унгария), Европейските консерватори и реформисти (полската партия " Право и правдивост " ), Европа на свободата и демокрацията (италианските " Движение 5 звезди " и " Северна лига " ) и Европа на нациите и свободите ( " Националният фронт " на Марин льо Пен). Много от обособените крайнолеви членове на Екологичен потенциал също имат подозрения по отношение на Европейски Съюз.
Евроскептичните партии – повода за чието битие е да работят интензивно против Евросъюза на личните си избори - естествено гласоподават по-сериозно, в сравнение с партиите с по-широка основа, които постоянно преглеждат изборите като тягост.
Реалният риск за ЕНП в този подтекст е самодоволството. След като губи поддръжката си в огромни страни като Франция, Италия и Полша от 2014 година, ЕНП се насочва към първо място на изборите, само че може да стигне там единствено с 25% от гласовете. Това би било куха победа, изключително в случай че ЕНП разчита на поддръжката на партии като " Фидес ".


Процесът " Spitzenkandidat ", който за пръв път беше прибавен през 2014 година и принуждава политическите партии да изберат претендент за президент на Европейската комисия от партията, като най-вероятно е постът да бъде ангажиран от представител на партията, която получава най-вече гласове, по-скоро би засилил, в сравнение с трансформирал тези разбирания. Когато става дума за системата, множеството гласоподаватели в новото изследване на Европейски Съюз се съгласяват, че усилва прозрачността и легитимността на Европейската комисия. И въпреки всичко 70 % упорстват, че " има смисъл единствено в случай че е съпроводен от същински спор за европейските въпроси и бъдещето на Европейски Съюз ". Този спор липсва на доста нива.
Никоя от партиите не възнамерява да започва първоначални избори, с цел да избере своя Spitzenkandidat и гласоподавателите не могат да гласоподават за тях непосредствено. Съществува също и въпросът за качеството. Според сегашната система е малко евентуално договарящите министри и президенти да се кандидатират, тъй като ще се изисква от тях да водят акции за длъжността в Комисията в продължение на месеци.
Постоянната битка на Европейски Съюз е да наподобява и да се усеща по-скоро като демокрацията, за която твърди, че е негова съществена полезност. Във всеки случай, водачите на Европейски Съюз са безапелационни, че окончателният избор е с тях.
Резултатът: Изборът на ръководителя на Комисията е в ръцете на 450 делегати на ЕНП на конгреса в Хелзинки през ноември, плюс 27 водачи на Европейски Съюз, а не на 450 милиона европейци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР