Голяма част от дървопреработващите предприятия в страната са спрели работа

...
Голяма част от дървопреработващите предприятия в страната са спрели работа
Коментари Харесай

Ключови заводи в дървопреработващия сектор спират работа заради скъпата дървесина

Голяма част от дървопреработващите предприятия в страната са спрели работа или са в развой на прекъсване, заради спекулативните цени на дървесината. Сред тях са водещи в бранша фабрики, с построени мощности в Бургас и Велико Търново, които в края на декември стопираха произвеждане и към този момент работят с понижен потенциал. Друго подхванати, което е основно за Силистра, също е в развой на прекъсване, оповестяват от Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия.

Директно наетите единствено в тези три предприятия са над 1000 индивида, а косвено над 5 000 индивида в областта на превоза, добива, услугите и други Основната причина за това е спекулативното повишаване на цената на дървесината през 2022 г, довело до непостижими цени за локалното население, както и за промишлеността.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия по-голямата част от предприятията, употребяващи солидна дървесина за суровина, също имат съществени проблеми и не могат да извършват договорите си поради високите цени на дървесината и неналичието на задоволително количество суровина.

До казуса се стигна поради наложените изкуствени ограничавания върху добива на дървесина – заповедта за понижаване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 година Въпросната разпоредба не пази горите, а им вреди, тъй като попречва санитарната и възобновителна сеч – тази, която прочиства дърветата, оказва помощ им да се развиват и се случва единствено след координиране и утвърждение с способените органи. Резултатът е по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за семействата, както и непостижимо високи цени на суровината. Отделно в България не се оползотворява така наречен приръст в горите, който у нас се употребява едвам на 50%, а приблизително в Европа над 75 на 100.

От сектора упорстват за отпадане на тези ограничавания.

В сферата на Горското стопанство и Г орската индустрия в България работят над 60 000 индивида и основават над 3% от Брутният вътрешен продукт, главно в полупланинските и планинските региони, като тук-там това е единственият занаят. Сега огромна част от тези хора са изправени пред заплахата да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и цялостна липса на опция.

Въпреки нашите многократни сигнали, досега страната не реагира, по тази причина сме поискали и документално среща с министър-председателя, в опит да запазим този структуроопределящ бранш за страната, разясниха от сектора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР