Голяма част от България се оказа в снежна блокада след

...
Голяма част от България се оказа в снежна блокада след
Коментари Харесай

Страната в снежна блокада

Голяма част от България се оказа в снежна обсада след почналия в събота по здрач снеговалеж. Въпреки че предизвестията за усложнена зимна конюнктура засягаха Североизточна България, в снежен капан и без ток се оказаха и региони от югозападната част на страната.
Тежкото състояние принуди министър председателят Николай Денков да свика изключително онлайн съвещание на Министерския съвет през вчерашния ден предиобед. На него той заяви, че над 1000 обитаеми места през вчерашния ден са били без ток, както и че в общините Варна, Плевен, Велико Търново, Разград снежната завивка е била  40 см, а в София - сред 25 и 30 см. Над 100 индивида са били освободени от снежни клопки до обед.
Между Денков и ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски прехвърчаха искри, поради коментара на Пеевски, че " сняг не се чисти онлайн ". Денков пък му отговори той да излезе със снегорин, лопата и с каквото желае и да почисти снега.
Регионалните ръководства по образованието би трябвало да пратят до МОН информация по какъв начин ще върви образователния развой през днешния ден и дали ще се мине към образование в електронна среда или няма да могат да организират занятия, където има проблеми с интернет.
Българската войска поддържа 24 формирования в подготвеност за деяние в случаи като този, и работи по поръчка на ръководителите на спешните щабове, изясни военният министър Тодор Тагарев.
16 подстанции са били наранени в страната, като сред 6,55 и 10,45 ч.
От пожарната оповестиха, че екипите им са реагирали на над 343 сигнала до обяд. Те са разчиствали паднали дървета, клони и рискови предмети в столицата, евакуирали са трима жители, закъсали в непочистен от снега сектор от път в региона на мина " Бели брег ", община Драгоман, а други двама са избавени наоколо до с. Елов дол, община Ботевград.
Студът взе жертва в Казанлък. Мъж е умрял в резултат на ниските температури и по първична информация той е на 57 години. Тялото му е открито до контейнери за боклук. Той е бил безприютен и е нощувал по улиците на града.
Служител на пътноподдържаща компания от Шумен пък е с заплаха за живота. Работникът е правил оглед на пътя Шумен - Велики Преслав и на рисково надвисналите клони, когато бил ударен от лидер на лек автомобил.
Три влака, пътуващи за Варна, са били блокирани на гара Завет. Силният вятър е предизвикал разкъсване на електропроводите и екипите на ЕВН работиха по отстраняването на повредите. Справка на уеб страницата на БДЖ сподели, че 15 влака са закъснявали с повече от два часа.
Поради липса на машини за обработка против обледеняване от Летище София не излитаха самолети, отсрочени полети имаше и на летището във Варна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР