Голям удар по китайската хардуер контрабанда Емил Василев преди 50

...
Голям удар по китайската хардуер контрабанда Емил Василев преди 50
Коментари Харесай

Китайски контрабандисти са заловени със 780 процесора на Intel на стойност 137 000 долара, скрити в двигател на автобус

Голям удар по китайската хардуер контрабанда

Емил Василев преди 50 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:41 | 18.08.2023

Топлинният показател в Иран доближи 80°C, районът може да стане неприспособим за живеене

АвтомобилиИван Давидов - 0:45 | 18.08.2023

Тойота е в дълбока илюзия във връзка с ръчната скоростна кутия

КосмосСветлин Желев - 14:37 | 20.08.2023

Край на задачата: Руската „ Луна-25 “ се разруши в естествения сателит на Земята

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Дали китайските контрабандисти стават все по-некадърни, дали митническите чиновници стават все по-добри, или от ден на ден хора просто пробват шанса си? Не са минали и 3 седмици, откогато за финален път чухме за това, което към този момент наподобява е постоянно занятие в Китай – опитите за контрабанден импорт на техника в страната, без да се заплащат налози. Този път в мотора на рейс бяха открити 780 процесора Intel на стойност над 137 000 $.

Tom’s Hardware написа, че този финален опит е бил осуетен, когато контрабандистите са се пробвали да преминат през пристанище Гонгбей, свързващо градовете Макао и Чжухай в Китай.

Митническите чиновници забелязали, че нещо не е наред, когато разгледали цифровите изображения на рейса. При по-внимателно вглеждане в мотора се оказало, че той е бил модифициран, с цел да се скрият контрабандни артикули: В този случай това са 780 процесора Intel.

Изглежда, че процесорите са били относително скорошни модели, по-точно процесори Alder Lake от 12-то потомство, или Raptor Lake от 13-то потомство. Изчислено е, че целият товар е бил на стойност над 1 милион юана, или към 137 341 $. Това значи, че всеки процесор е бил оценен приблизително на към 176 $.

Виждали сме доста изобретателни способи за отбягване на инспекциите на китайските митнически чиновници. Повечето хора минават по известния път на привързване на хардуера към тялото си, само че сме виждали и такива, които натъпкват 84 SSD диска в тротинетка или скриват 200 процесора във подправен стомах за бременност. А един човек се опита да придвижи контрабандно електроника на стойност 30 милиона хонконгски $ (около 3,8 милиона щатски долара) през контролния пункт Ман Кам То от Хонконг в континентален Китай, като просто излъга за това какво има в кашоните, които транспортира.

През април отчети разкриха, че общата стойност на цялата техника, която се внася контрабандно в Китай и след това се конфискува от митническите чиновници, е достигнала зашеметяващите 4 милиона $. Тази цифра регистрира единствено откритата контрабанда. Действителната стойност, в това число оборудването, което може да е минало неусетно евентуално е доста по-висока.

Продажбата на каквото и да било в Китай без възнаграждение на вносни налози може да докара до доходоносна облага за контрабандистите. Множество хора в страната са подготвени да купят хардуера макар неналичието на гаранция, защото нормално е доста по-евтин от този в магазините.

Повечето хора избират техниката на залепянето на хардуера към себе си, когато внасят контрабандно артикули в азиатската страна. В началото този месец един мъж опита това с 68 броя iPhone-и (на фотографията по-горе).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР